Külföld

Vége a küzdelemnek Aleppóért

Az orosz és a török vezetés a teljes szíriai tűzszünet érdekében közvetít

Moszkva szerint felszabadították Aleppót, az evakuálásról azonban ellentmondásosak az információk. Putyin elnök az egész országban tűzszünetet sürget.

Befejeződött a hadművelet, amelynek célja Aleppónak a terroristák uralma alóli felszabadítása volt – jelentette ki Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője pénteken Moszkvában. Rudszkoj szerint a szíriai kormánycsapatok folytatják az olyan radikális csoportok likvidálását, amelyek megtagadták a város elhagyását. Aleppó keleti részében a körülvett negyedeket az összes civil, valamint a militánsok nagy része is elhagyta. Rudszkoj emlékeztetett: Oroszország az év folyamán igyekezett elérni, hogy az Egyesült Államok válassza le a mérsékelt ellenzékieket a terroristákról, de ezt az amerikai fél különböző ürügyekre hivatkozva elutasította. „Most ezt mi magunk megtettük” – jelentette ki. A tábornok elmondta, hogy Kelet-Aleppó több mint hétezer lakosa már visszaköltözött otthonába. Adatai szerint a megszállt városrészt az ostrom alatt több mint száznyolcezer civil hagyta el. Kifogásolta, hogy a nyugati államok és a nemzetközi segélyszervezetek nem indítanak humanitárius szállítmányokat Aleppó lakosságának.

Az orosz védelmi tárca is úgy nyilatkozott, hogy befejeződött a fegyveresek és családjaik evakuálása. Más források, így a szíriai hadsereg oldalán harcoló Hezbollah korábban azt állították, hogy tüntetők zárták le az utat, amelyen a fegyvereseket és a civileket menekítették ki, egy szíriai biztonsági forrástól pedig az AFP úgy tudja, a hadsereg állította le az evakuálást, mert egyes fegyveresek nem tartották tiszteletben a megállapodást, túszaikkal együtt hagyták el a várost. A Vöröskereszt illetékese péntekre virradóra azt mondta, hogy még napokig tarthat az evakuálás.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kétnapos japán látogatásának zárónapján beszélt arról Tokióban, hogy Aleppó visszafoglalása után el kell kezdődniük a tűzszüneti tárgyalásoknak Szíria egész területére vonatkozóan. Elmondta, hogy török közvetítéssel intenzíven tárgyalnak a fegyveres ellenzékkel, a béketárgyalásokat a kazah fővárosban, Asztanában tartanák, kiegészítendő az ENSZ égisze alatt elakadt genfi egyeztetést. Putyin szerint Palmürát az amerikai vezetésű koalíció és Moszkva közötti együttműködés hiánya miatt tudta újra megszerezni az Iszlám Állam. Megjegyezte, katonai-politikai szempontból Aleppó sokkal lényegesebb.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom