Külföld

Varga: Megvan köztünk a bizalom

A német cégek döntő többsége újra Magyarországon fektetne be, ha most kellene erről döntenie – mérte fel a közös ipari kamara

Nagy szerepe van a német cégeknek a magyar gazdaság sikereiben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint. A Német Befektetői Fórumon Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a duális képzés jelentőségét hangsúlyozta.

05-o-nemet
Varga Mihály és Szijjártó Péter a befektetői fórumon (Fotó: Hegedüs Róbert)

Rendszeres együttműködésre törekszik hazánk a Magyarországon jelen lévő német vállalatokkal az őket is érintő kormányzati döntéseknél – erősítette meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, a Német Befektetői Fórumon. A tárcavezető hangsúlyozta, a kooperációra szükség van a magyar kivitel erősítése érdekében, továbbá fontos, hogy folytassák a beszállítói programokat a német cégek, hiszen sok magyar kis- és közepes vállalkozásnak adnak lehetőséget a fejlődésre. Szijjártó kiemelte, Magyarország hálás az itt működő német vállalatoknak, mert nagy szerepet vállaltak abban, hogy a hazai bővülés visszakerült

Európa élmezőnyébe az elmúlt időben, és abban is, hogy 2015 sorban már a harmadik olyan év, amikor ismét növekszik a gazdaság. Mint mondta, abban is része van a hazánkban jelen lévő – mintegy háromszázezer embert foglalkoztató – hatezer német vállalatnak, hogy 22 éve nem volt ilyen magas a foglalkoztatás, mint most, és Közép-Európában GDP-arányosan itt a legtöbb a külföldi befektetés. „A magyar gazdaság nyitott, ami azt jelenti, hogy sikere nagy mértékben függ az exporttól és a befektetőktől. Ezért még több befektetés vonzása a cél, és elsősorban a már itt működő vállalatokat igyekeznek meggyőzni, hogy még több beruházást valósítsanak meg” – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy 2014-ben minden idők legmagasabb értékét érheti el a Németországba irányuló magyar export.
A szakképzési rendszer átalakítását és az ebben való német szerepet emelte ki beszédében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. „Egy rossz diplománál, amellyel nem lehet elhelyezkedni, többet ér egy jó szakmunkás-bizonyítvány” – fogalmazott a tárcavezető, aki szerint minél több szakemberre van szükség Magyarországon a termelésben, ezt a célt szolgálta a német mintára történt átszerveződés is, amely idén fejeződik be.

A kormány arra törekszik, hogy középtávon a jelenlegi nyolcezerről húsz­ezerre emelkedjen a szakképzésben részt vevő gazdálkodó szervezetek száma – mondta Varga Mihály.
A miniszter ismertette a német–magyar ipari kamara által készített konjunktúra-felmérést, amelyből kiderül: a német cégek döntő többsége újra Magyarországon fektetne be, ha most kellene erről döntenie. A Magyarországon működő német vállalatok szerint kedvezők a magyar gazdaság növekedési kilátásai, megfelelő a munkaerő-potenciál, és adott az a kutatás-fejlesztési feltételrendszer, amelyre a vállalatoknak szükségük van. Varga Mihály hangsúlyozta, a kiemelkedően jó német–magyar üzleti kapcsolat alapja az a bizalom, amely megvan a két ország között. A miniszter beszámolt arról is, hogy a német–magyar iparkamarával közösen az NGM létrehozott egy munkabizottságot, amely havonta ülésezik és így ez a Magyarországon működő cégek és a kormány közötti folyamatos párbeszéd egyik fóruma.


„Viharos mostanában a geopolitika”
Angela Merkel német kancellár budapesti látogatása jól mutatja, hogy Németország elismeri a két ország közötti együttműködés fontosságát – mondta Szijjártó Péter a távirati irodának. A külügyminiszter hangsúlyozta: Németország hazánk legfontosabb európai szövetségese, és a magyar ipar „gyakorlatilag összenőtt a német iparral”. Szijjártó kiemelte azt is, hogy a kancellár „viharos geopolitikai időben” érkezik ide. A magyar diplomácia vezetője elmondta, hogy fontos európai kérdésekben, külpolitikai döntések előtt mindig figyelemmel kísérik a német álláspontot.