Külföld

Varga Judit: A polgárokat leginkább a biztonság kérdése foglalkoztatja

Takács Szabolcs: Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az EU vezetői ne az egész unió nevében beszéljenek az ENSZ ülésén

A magyar nemzeti konzultáció üzenete, hogy a polgárokat Európa jövője kapcsán leginkább a biztonság és az identitás kérdése foglalkoztatja - közölte Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Brüsszelben, az Általános Ügyek Tanácsát követően tartott sajtótájékoztatóján.

A magyar kormány volt az egyetlen, amelyik meg merte kérdezni állampolgárait a migráció rendkívül érzékeny kérdéséről - emelte ki. A konzultációkon kiderült az is, hogy a magyaroknak fontos a nemzeti szuverenitás megtartása és a lopakodó brüsszeli hatáskörbővítés elleni fellépés - tette hozzá az államtitkár.

Mint elmondta, a bevándorlás témakörében feltett kérdéseket is tartalmazó uniós szintű felmérésekben nagyon kevesen vettek részt, ezért azok eredményeit Európa jövőjére vonatkozóan nem érdemes egy következő stratégia alapjává tenni.

Tájékoztatása szerint a tanács véleménycserét folytatott az unió alapértékeinek magyarországi tiszteletben tartásáról. Az uniós szerződés 7. cikke szerinti eljárással kapcsolatban elmondta, a magyar kormány beadta tételes cáfolatát az úgynevezett Sargenti-jelentés alaptalan vádaskodásaira. "Minden készen áll arra, hogy tényszerű vitát folytassunk, de a jelek szerint az ügy kezd érdektelenségbe fulladni" - közölte. Az érdektelenséget az is jelzi, hogy a tagállamok egyre alacsonyabb szinten képviseltetik magukat a tárgyalásokon - tette hozzá.

Magyarország elutasítja azt a Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke részéről érkező kezdeményezést, amely szerint azon nemzetközi szervezeteket és tanácsadó testületeket is bevonnák az eljárásába, amelyek meghatározó szerzőként vettek részt a jelentés elkészítésében - húzta alá Varga Judit.

Takács Szabolcs: A bevándorláspárti tagállamok a migránsok szétosztásán alapuló álláspontot akarnak elfogadtatni

A bevándorláspárti tagállamok nagy rohamot indítanak a tavasszal esedékes európai parlamenti választások előtt, és megpróbálnak elfogadtatni egy olyan álláspontot, amely az Európában tartózkodó migránsok szétosztásán alapul, nem pedig a migráció megállításán - közölte Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára Varga Judittal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Brüsszel és az ENSZ azonos állásponton van: legalizálni szeretnék a migrációt a globális migrációs csomag elfogadásával. Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az unió képviselői, a világszervezet jövő heti ülésén ne beszéljenek az egész unió nevében, ugyanis a tagállamok negyede, hét ország jelentette be eddig, hogy nem kíván a csomag részesévé válni - húzta alá Takács Szabolcs.

Az államtitkár közlése szerint a tanácskozáson világossá tette, hogy Magyarország csak olyan uniós migrációs politikát tud támogatni, amely a külső dimenziókra helyezi a hangsúlyt. Az unió 2021 és 2027 közötti hosszú távú költségvetésével kapcsolatban közölte, az Európai Bizottság javaslata nem az európai polgárok érdekeit képviseli, hiszen nem az unió versenyképességére, hanem a szociális problémák kezelésére helyezi a hangsúlyt, úgy, hogy forrásokat csoportosítana át a hagyományos politikák területéről.

"A javaslatban nem látjuk visszaköszönni azt, hogy az unió polgárainak védelmét szolgálná, hiszen az uniós bizottság nem kíván külön forrásokat biztosítani a migráció külső dimenziójának kezelésére, a határvédelemre. Tehát nem képviseli az unió polgárainak érdekeit" - fogalmazott.

Az államtitkár kijelentette, az uniós forrásokról folytatott harcban az Európai Bizottság egy "nemtelen politikai eszközt is próbál bevetni", nevezetesen a jogállamiság és a költségvetés összekapcsolását. Mint mondta, a javaslat egy politikai eszköz, amely arra szolgál, hogy a nettó kedvezményezett országok tárgyalási pozícióit gyengítse, a nettó befizetőkét pedig erősítse. Magyarország számára ez nem elfogadható - szögezte le. 

Tájékoztatása szerint a tanács meghallgatást tartott a lengyelországi jogállamiságról is. Magyarország úgy látja, hogy az uniós bizottságnak és a migrációt támogató tagállamoknak érdeke, hogy "politikailag terrorizálják" és megbélyegezzék azokat a tagállamokat, amelyek az erős nemzetállamok és az identitás megőrzése mellett állnak. Az eljárás már nem a jogállamiságról és az igazságszolgáltatásról szól, hanem az a szocialisták jövő tavasszal esedékes európai parlamenti választási kampányának része. Magyarország nem tudja ezt elfogadni - húzta alá Takács Szabolcs.

Mint elmondta, a rasszizmus, az idegengyűlölet és az antiszemitizmus európai helyzetéről folytatott vitán kijelentette: Magyarország a kérdésben határozott álláspontot képvisel, amely szerint a csütörtökön kezdődő kétnapos uniós csúcstalálkozó zárónyilatkozatában rögzíteni kell azt, hogy a magyar kormány az antiszemitizmus minden formája ellen ugyanúgy kíván küzdeni.

A visegrádi országok továbbá azt is rögzíteni szeretnék a szövegben, hogy a tagországok tegyenek meg mindent azon zsidó-keresztény identitás és kultúra megvédése érdekében, amelyen az európaiság alapul. "Azok az új típusú antiszemita cselekmények, amelyek a radikális iszlámhoz köthetők, nem elvonatkoztathatók a migráció kérdésétől, ezért a tagállamok között némi hezitálás mutatkozik a szöveg elfogadásával kapcsolatban" - tette hozzá az államtitkár.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom