Külföld

Váratlanul Moszkvába érkezett a francia elnök

Korábban Hollande kezdeményezett találkozót Putyin és Porosenko között

Francois Hollande előre nem tervezett látogatását csak a reggeli órákban jelentették be az orosz fővárosban. A francia elnök a vnukovói repülőtéren kezdett tárgyalást Vlagyimir Putyinnal.

Putyin és Hollande 576
A francia elnök az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, valamint Moszkva közvetítésével az ukrán vezetés, valamint a donyecki és luhanszki szakadárok között szeptemberben Minszkben létrejött megállapodások, így a tűzszünet teljes és hatékony betartására szólított fel. Hangsúlyozta, hogy az ukránoknak folytatniuk kell a politikai párbeszédet, de csakis Ukrajna területi egységének tiszteletben tartásával.

Az orosz elnök a megbeszélés elején kijelentette, hogy Hollande látogatása kedvez az ukrán válság megoldásának. Putyin sürgette a nehézfegyverzet kivonását és azt mondta, hogy a szakértőknek mielőbb pontosítaniuk kell, hogy hol húzzák meg azt a vonalat, amely mögé a tüzérségi eszközöket és egyéb fegyvereket visszavonhatják. "Amint ez megtörténik, és nem hal meg több ember, csak akkor lehet a politikai rendezés valódi megkezdéséről beszélni" - hangsúlyozta az orosz államfő. Putyin emlékeztetett, Francois Hollande kezdeményezte találkozóját Petro Porosenko ukrán államfővel június elején Normandiában. A II. világháborús megemlékezésen Angela Merkel német kancellár és Hollande lépett fel közvetítőként az orosz és az ukrán elnök közötti.

A megbeszélést követően az orosz államfő kijelentette, Moszkva támogatja Ukrajna területi egységét. Hangsúlyozta, ehhez Kijevnek meg kell szüntetnie a szakadár délkelet-ukrajnai régiók gazdasági, közigazgatási és politikai blokádját. Putyin  azt is közölte, hogy nem tárgyalt a francia elnökkel az orosz megrendelésre készült Mistralok sorsáról. Franciaország november végén uniós és amerikai nyomásra leállította az első Mistral osztályú francia helikopterhordozó átadását Oroszországnak.

Franciaország november végén uniós és amerikai nyomásra leállította az első Mistral osztályú francia helikopterhordozó átadását Oroszországnak.