Külföld

Újabb török letartóztatások és merénylet

Tudják, hol rejtőzhet a szilveszteri isztambuli merénylet elkövetője, jelentette be tegnap a török kormányfőhelyettes, s azt pedig még vizsgálják, hogy lehettek-e a tettesnek segítői.

Mindeközben Izmirben újabb robbantásos merénylet történt, amelyben két ember – egy rendőr és egy bírósági alkalmazott – vesztette életét. Erol Ayyildiz, a tartomány kormányzója szerint az első nyomok arra utalnak, hogy a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lehet felelős a merényletért. A kormányzó elmondása alapján a pokolgéppel felszerelt gépkocsi a bírósági épület előtt állt meg. A robbanást megelőzően tűzharc alakult ki a rendőrökkel. Az NTV hírtelevízió értesülései szerint a támadás két elkövetőjét a hatóságok lelőtték, s egy harmadikat továbbra is üldöznek.

A júliusi török puccskísérlet kapcsán életfogytiglani börtönre ítéltek két katonatisztet, és több száz újabb elfogatóparancsot adtak ki: kilenc kurdbarát politikust terrorszervezeti tagsággal, 380 üzletembert pedig a puccs pénzügyi támogatásával vádolnak, és elrendelték 105 katonatiszt feleségének őrizetbe vételét is. A gyanú szerint a feleségek feltehetően pénzt utaltak a gülenista mozgalommal kapcsolatban álló magas rangú tisztségviselőknek.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom