Külföld

Újabb robbantásos merénylet Kabulban

Afgán politikus házánál történt a támadás

Legalább harmincöt ember meghalt, további negyven pedig megsebesült hétfőn egy kabuli robbantásos merényletben, amelyet az egyik afgán kormánytag házánál követtek el az afgán főváros nyugati részében – közölte Nadzsib Danis, a belügyminisztérium szóvivője.

 Egy szemtanú szerint a támadást kora reggel hajtották végre, feltehetően robbanóanyaggal megrakott gépkocsival, s a támadás célpontja Mohammad Mohakiknak, Abdulla Abdulla kormányfő helyettesének a háza volt. Mohakik szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy a politikus nem sebesült meg. A merénylet elkövetését a kormány ellen fegyveres harcot folytató, szélsőséges muzulmán tálibok vállalták magukra. A szervezet Twitter-üzenetében azt állítja, hogy az afgán titkosszolgálatok tagjait szállító buszt támadták meg.

Ugyancsak hétfőn egy nigériai polgári önvédelmi csoport azt közölte, hogy női öngyilkos merénylők támadásában meghalt nyolc ember Nigéria északkeleti részén, a lakhelyükről elűzött emberek táborában. Bello Danbatta szóvivő elmondta, előző este Borno állam központjában, Maiduguri városban volt az első támadás. A másik merényletben egy támadó bejutott a város környéki dalori táborba, majd működésbe hozta a nála lévő pokolgépet. Két másik merénylő a tábor területén, illetve annak szélén robbant fel.

Öngyilkos merényletet követtek el tegnap a kelet-pakisztáni Lahorban. A merénylő motorkerékpárjával egy ellenőrzőponton hajtott a rendőrök közé és felrobbantotta magát. A támadásban kilenc rendőr meghalt és további ötvenkét ember megsebesült. Csaudri Niszár Ali Hán pakisztáni belügyminiszter közlése szerint a merényletet a Tehrik-e-Talibán Pakisztán (TTP) nevű tálib csoport követte el.