Külföld

Újabb gratuláció Navracsicsnak

Együttműködésre törekszik a francia miniszter

Számos részletre kiterjedő írásbeli kérdéssorban faggatta ki terveikről és elkötelezettségükről az uniós biztosjelölteket az Európai Parlament. A magyar jelöltnek, Navracsics Tibornak levélben gratulált a francia felsőoktatási és kutatásért felelős miniszter.

Navracsics 20140926
Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és állampolgárságért felelős biztosjelölt (Fotó: Hegedüs Róbert)

Legkésőbb máig kell megválaszolniuk az uniós biztosjelölteknek az európai parlamenti meghallgatásuk előtt kapott írásbeli kérdéseket. Jaume Duch EP-szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a részben átfedést mutató kérdéssorokban elsősorban arra keresik a választ, hogy mi szavatolja a majdani biztosok személyes függetlenségét, milyen releváns szakmai tapasztalattal rendelkeznek a rájuk bízandó szakterületen, valamint igyekeznek meggyőződni a kijelölt biztosok európai elkötelezettségéről. Az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági portfólióra jelölt Navracsics Tibortól is megkérdezték például, hogy „hogyan szeretne hozzájárulni a bizottság stratégiá­jának előmozdításához”, hogyan tervezi az együttműködést a parlamenttel, s milyen kötelezettségeket vállal el önként az átláthatóság érdekében. Szakterületét illetően arra voltak kíváncsiak, hogyan garantálja majd, hogy ezek a területek súlyuknak megfelelően megjelenjek a bizottság egészének munkájában, valamint milyen biztosítékot tud adni, hogy a kultúrpolitika nem esik gazdasági és pénzügyi érdekek áldozatául.

Az egyik kérdés arra is kitért, hogy Navracsics hogyan fog együttműködni a biztosi kollégium többi tagjával, különösen a német biztossal. A digitális ügyekkel megbízott Günther Oettingerhez kerül ugyanis az unió kulturális programjait finanszírozó, úgynevezett Kreatív Európa program audiovizuális alkotásokat támogató MEDIA elnevezésű része, míg Navracsicsnál marad a program többi területe. Az Európai Parlament kulturális bizottsága arra is rákérdezett, hogy a magyar biztos szerint milyen hozzáadott értéket adhat az Európai Unió a rá bízott szakterületeken. Emellett érdeklődtek a terveiről is, hogy milyen fő célokat követne a szakterületein, különös tekintettel az Európa 2020 stratégia közelgő felülvizsgálatára. A kérdéssor arra is kitért, hogy milyen jogalkotási és nem jogalkotási kezdeményezésekre számíthatnak a leendő biztostól. „Milyen konkrét lépéseket tenne annak érdekében, hogy nagyobb legyen a demokratikus aktivitás és az állampolgári részvétel az uniós ügyekben, továbbá javuljon a kommunikáció az állampolgárokkal?” – fogalmaztak az utolsó kérdésben.

Navracsics Tibort október elsején, este hat órakor hallgatja meg a kulturális bizottság, de szakterületeire való tekintettel a meghallgatáson az ipari, kutatási és energiaügyi bizottság és - meghívottként - a petíciós bizottság is jelen lesz.

A magyar biztosjelöltnek a napokban levélben gratulált Genevieve Fioraso, a felsőoktatásért és kutatásért felelős francia miniszter. Örömének adott hangot, amiért Navracsicsot jelölték erre az területre, valamint támogatásáról is biztosította a magyar jelöltet, akivel a jövőben együttműködésre fog törekedni.