Külföld

Tusk: Újra veszélyben van a béke

Az euroatlanti együttműködés fokozását ígérték a gdanski évfordulón

Oroszország kelet-ukrajnai politikájának veszélyére figyelmeztetett a német államfő és a lengyel miniszterelnök a második világháborús évfordulón Gdanskban. Donald Tusk az euroatlanti együttműködést hangsúlyozta.

ww2
A Westerplattén minden évben megemlékeznek a második világháború kitöréséről (Fotó: Reuters/Kacper Pempel)

Ma még van időnk arra, hogy megállítsuk Európában és a világban azokat, akik számára az erő, az erőszak és az agresszió ismét a politikai cselekvés eszköztárának részévé vált” – utalt nyilvánvalóan Vlagyimir Putyinra Donald Tusk lengyel kormányfő, amikor beszédet tartott hétfőn, a második világháború kitörésének 75. évfordulóján rendezett gdanski emlékünnepségen. A Gdansk melletti Westerplatte-félszigeten dördültek el 1939. szeptember 1-jén hajnalban a második világháború első ágyúlövései. A német Schleswig-Holstein cirkáló lőni kezdte a félszigeten lévő lengyel katonai tranzit raktárat.

A kevesebb mint kétszáz fős lengyel egység egy hétig ellenállt a támadásnak, amelyet a német légierő bombázói is támogattak. A tragikus eseményekről minden évben megemlékeznek, a hősi emlékművet Bronislaw Komorowski lengyel elnök és Joachim Gauck német államfő is megkoszorúzta.

Tusk, az Európai Tanács kijelölt elnöke szerint a második világháború kirobbanása előtt néhány nappal Lengyelországban és Európában a hitleri Németországon kívül senki sem akart háborút, a kontinens az első világégésből tanulva az örök béke illúziójában élt. Mint mondta, ma nem a szép szavak, hanem a cselekvés ideje jött el. „Ezért innen, a Westerplattéról intézünk felhívást az összes európai fővároshoz és az Észak-atlanti Szövetség csúcstalálkozójához azért, hogy a mi európai és transzatlanti szolidaritásunk gyakorlati dimenziót kapjon” – tért rá a kormányfő a NATO-tagállamok közelgő találkozójára. „Senkinek sincs joga kezdeményezéseinket gátolni, amelyek célja az észak-atlanti szövetség teljes, gyakorlati, sikeres működési taktikájának kidolgozása” – nyomatékosította.

Joachim Hauck német államfő szerint a stabilitás és a béke az európai kontinensen ismét veszélyben van. „Szembeszállunk azokkal, akik megsértik a nemzetközi jogot, más országoktól területeket csatolnak el és katonai segítséget nyújtanak szakadár mozgalmaknak” – hangsúlyozta.