Külföld

Tudatosan provokálhatott a baloldal

Óriási a feszültség Macedóniában, a szociáldemokraták szabálytalanul választották meg az albán házelnököt a parlamentben

Politikai tőkét akarnak kovácsolni a szkopjei parlament megrohanásából a szociáldemokraták, akik mindenáron kormányt akarnak alakítani, amíg kitart külföldi támogatásuk.

Zoran Zaev 20170429
Zoran Zaev SDSM-elnököt (jobbra) is megtámadták (Fotó: Reuters - Ognen Teofilovsk)

Kaotikus helyzet alakult ki a macedón parlamentben, miután csütörtök este jobboldali tüntetők törtek be az épületbe, felháborodva azon, hogy a szociáldemokrata SDSM és az albán kisebbségi pártok Talat Xhaferi, az albán Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) képviselőjének személyében szabálytalanul házelnököt választottak, gyakorlatilag az ülés szünetében. Bent dulakodás tört ki, nekimentek több újságírónak, Zoran Zaev SDSM-elnök könnyebben, az Albánok Szövetségét vezető Zijadin Sela pedig súlyosan megsérült. Miután a rendőrség később eltávolította a behatolókat, mintegy ötvenezren éjszakáztak a törvényhozás előtt. Tegnap Agim Nuhiu belügyminiszter benyújtotta lemondását, amiért a rendőrök egy része inkább a tüntetők oldalán állt a bentiek védelme helyett. Gjorge Ivanov elnök behívatta a parlamenti pártok vezetőit, hogy megoldást találjanak, mert ahogy televíziós beszédében elmondta: nem külföldről kell várni a megoldást.

Az SDSM hetek óta elutasítja a párbeszédet a tüntetőkkel, akik azt követelik, hogy utasítsák el az Edi Rama albán kormányfő segítségével létrehozott, és az albán kisebbségi pártok által lényegében kizsarolt Tirana Platformot, amely a macedón többség számára elfogadhatatlan módon erősítené az albán kisebbség jogait, s a választások után fogadták el. Előre jelezték, megrohanják a parlamentet, ha a platformot képviselő kormányt akarnak alakítani. Cvetin Csilimanov macedón újságíró, a MIA hírügynökség munkatársa lapunknak elmondta, a szociáldemokraták szándékosan provokálhatták ki a történteket akkor, amikor a legtöbben voltak a tüntetők. Az SDSM azonnal „tőkét is kovácsolt” a rohamból, és hamar megérkeztek az uniós külügyi főbiztosságtól (EEAS), Johannes Hahn bővítési biztostól, és a szociáldemokratákkal, valamint a velük szövetséges, George Soros által támogatott NGO-kkal együttműködő amerikai követségtől is, és el is ismerték Xhaferi szabálytalan megválasztását. Csilimanov felidézte, az albán politikust minimális többséggel választották meg, olyan kaotikus helyzetben, hogy lehetetlen volt megszámolni a szavazatokat. Úgy véli, az SDSM-nek muszáj volt megragadnia a „most vagy soha” pillanatot a kormányalakítás irányába, amíg az új amerikai adminisztráció nem teljesen ura a külügyminisztériumának. Mint mondta, nagy visszhangja volt a macedón médiában, hogy éppen aznap fogadta Brüsszelben Hahn George Sorost, tekintve az utóbbi aktív beavatkozását Macedóniában. Csilimanov szerint az előre hozott választások jelentenék a megoldást, az SDSM viszont tiltakozik ellene, hiszen a Tirana-platform miatt borítékolható az eddig kormányzó jobbközép VMRO-DPMNE győzelme. Megjegyezte, az SDSM-nek legfeljebb néhány hónapra sikerülhet kormányt alakítania.