Külföld

Trump ismét bírálta a beutazási tilalmát felfüggesztő bírót

Republikánus és demokrata vezetők is nehezményezték az elnöki véleménynyilvánítást

Donald Trump amerikai elnök vasárnap újból bírálta azt a szövetségi bírót, aki felfüggesztette a hét, többségében muszlim lakosságú ország állampolgárai ellen elrendelt beutazási tilalmát, kijelentve, hogy a bíróságok csak megnehezítik az Egyesült Államok határainak védelmét.

Káoszhoz vezetne a rendelet visszaállítása
Újra elszabadulhat a káosz, ha a fellebbviteli bíróság visszaállítja Donald Trump amerikai elnök hét, többségében muszlim lakosságú országra vonatkozó beutazási tilalmát - figyelmeztettek Washington és Minnesota szövetségi tagállam jogi képviselői hétfői bírósági beadványukban. A San Franciscó-i székhelyű, 9. körzeti fellebbviteli bíróságnak küldött beadványukban a jogászok hangsúlyozták, hogy Trump alkotmányba ütköző tilalma károkat okozott a családoknak, a vállalkozásoknak és az egyetemeknek. Washington és Minnesota állam a felperes a kormány ellen indított perben, melyben egy szövetségi bíró országosan felfüggesztette Trump elnöki rendeletének alkalmazását. A két állam álláspontját olyan számítástechnikai óriásvállalatok is osztják, mint az Apple, a Google és az Uber, amelyek vasárnap késő este juttatták el érvelésüket a bíróságnak. A cégek ebben arra hivatkoztak, hogy a beutazási tilalom megkárosítja őket, mert nehezíti az új alkalmazottak felvételét.

Miközben James Robart seattle-i bíró döntése nyomán újraindult az elnöki rendeletben megnevezett muszlim országok állampolgárságával rendelkezők beutazása, Donald Trump egy újabb Twitter-bejegyzésében azt írta: "Nem tudom elhinni, hogy egy bíró az országunkat ilyen veszélybe sodorja. Ha történik valami, akkor őt és a bírósági rendszert okolhatjuk. Áradnak be az emberek. Ez rossz!".

Egy későbbi bejegyzésében tudatta: utasítást adott a belbiztonsági miniszternek, hogy "nagyon alaposan" ellenőrizzék az országba belépőket.
Az elnök egy nappal korábban "úgynevezett bírónak" minősítette a beutazási tilalmat átmenetileg felfüggesztő seattle-i bírót. Kirohanását azonban republikánus és demokrata oldalról egyaránt bírálták.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője a CNN hírtelevíziónak adott interjújában azt mondta: szerinte nem jó kritizálni egyes kiszemelt bírákat. Ben Sasse republikánus szenátor az ABC tévécsatorna híradójában ennél hevesebben reagált, leszögezve, hogy "Nincsenek úgynevezett bíróink (...), úgynevezett elnökeink". Olyan emberek vannak, akik esküt tesznek arra, hogy betartatják és megvédik az alkotmányt - tette hozzá.

Patrick Leahy, a szenátus igazságügyi bizottságának ellenzéki, demokrata párti tagja úgy vélekedett, hogy Donald Trump alkotmányos válság felé sodorja az országot a napokban bejelentett, bevándorlást korlátozó döntésével, és azzal, hogy a tiltást felfüggesztő bírói döntés után a bírót is bírálta.

Chris Christie, New Jersey republikánus kormányzója viszont nem az elnöki rendeletet, hanem annak végrehajtását kifogásolta, Mike Pence alelnök pedig - szintén egy televíziós interjúban - védelmébe vette Trump elnök rendeletét.

Közben az Egyesült Államok határain, repülőterein ismét úgy zajlik az utazók beléptetése, mint Trump rendelete előtt. James Robart bíró döntése után a washingtoni külügyminisztérium közölte, hogy aki érvényes vízummal rendelkezik, beutazhat az Egyesült Államokba. A lehetőséggel sokan élnek, akiket a tíz nappal ezelőtt kihirdetett elnöki rendelet miatt érvényes vízumuk ellenére sem engedtek repülőgépre szállni az Amerikába tartó járatot indító reptéren.

Trump: Az amerikaiak a határok biztonságát, és a beutazók szigorú ellenőrzését akarják

A brit alsóház elnöke ellenzi, hogy Trump beszédet mondjon a Westminster-palotában
A brit parlament alsóházának elnöke nem akarja, hogy Donald Trump amerikai elnök beszédet mondjon a törvényhozás két házának tagjai előtt. Theresa May brit miniszterelnök múlt havi washingtoni látogatásán állami látogatásra szóló meghívást adott át Trumpnak, aki a meghívást elfogadta. A London által állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan a brit uralkodó vendégei, és II. Erzsébet királynő valamelyik rezidenciáján, a londoni Buckingham-palotában vagy a windsori kastélyban szállásolják el őket.Trump elődje, Barack Obama 2011-ben járt állami látogatáson Londonban, és beszédet is mondott az alsóház és a felső kamara, a Lordok Háza tagjai előtt. John Bercow, az alsóház elnöke azonban hétfőn, képviselői kérdésre válaszolva kijelentette: már a muszlim többségű országokból érkezők beutazására Trump által kihirdetett tilalom előtt is erőteljesen ellenezte, hogy az amerikai elnök felszólaljon a parlamentben, azóta pedig "még erőteljesebben" ellenzi.

Donald Trump elnök hétfőn Twitter-üzenetben hangsúlyozta, hogy az amerikaiak - mint fogalmazott - a határok biztonságát és a beutazók szigorú ellenőrzését akarják. Az Egyesült Államok elnöke  hétfőn egymás után  két Twitter-üzenetben reagált a belpolitikai fejleményekre. Az egyikben - egy vasárnap, a CNN hírtelevízió által közölt felmérésre  utalva  - leszögezte, hogy hamisak azok a több televízió által is sugárzott információk, miszerint az amerikaiak 55 százaléka nem értene egyet az elnöki rendeletben megfogalmazott átmeneti beutazási tilalommal. Donald Trump hangsúlyozta: "sajnálom, de  az emberek a határok biztonságát és a beutazók  rendkívül szigorú ellenőrzését akarják". Közben hétfőn a Szilícium-völgy 97 vállalata - elsöprő többségükben olyan számítástechnikai óriáscégek, mint az Apple, a Microsoft a Facebook, vagy a Google - kérvényt nyújtottak be az egyik San Francisco-i szövetségi fellebbviteli bírósághoz, s ebben azt kérelmezik, hogy ne engedélyezze a hét országot érintő, átmeneti időre szóló beutazási tilalmat megfogalmazó elnöki rendelet újra érvénybe léptetését. A vállalatok azzal érvelnek, hogy afelfüggesztett rendelet szerintük "alkotmányellenes"  és "sérti az amerikai érdekeket". 

Több  demokrata párti képviselő - közöttük korább  kormányzati  tisztségviselők -  szintén az elnöki rendeletet felfüggesztő bíró döntés mellett foglaltak állást. Tíz volt kormányzati tisztségviselő - egyebek között  John Kerry és Madeleine Albright volt külügyminiszterek, Leon Panetta, volt CIA-igazgató és Hillary Clinton egyik tanácsadója, vagy Susan Rice, Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsdója - közleményben kérdőjelezte meg, hogy az elnöki rendeletnek nemzetbiztonsági  indoka lenne. Az aláírók  úgy foglaltak  állást, hogy  a rendelet nem jó, azt   nem is  magyarázták el jól, továbbá  megnöveli a nemzetbiztonsági kockázatokat, mert segíti az Iszlám Állam nevű terrorszervezet propagandáját és tagtoborzását. A demokrata párti tisztségviselők mellett egy volt republikánus tisztségviselő, Michael Hayden is aláírta a dokumentumot. Hayden George W. Bush elnöksége idején volt a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója.   

Trump hétfőn egy másik  Twitter-bejegyzésében  leszögezte: a döntéseket a Fehér Házban ő maga hozza. Ezzel az üzenettel ugyancsak sajtóhírekre reagált, elsősorban a Time magazin által a napokban közölt cikkre, miszerint a Fehér Házban döntő befolyása lenne Steve Bannonnak, a jobboldali Breitbart News volt vezetőjének.


A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom