Külföld

Trump bírálta a német menekültpolitikát, s már várja a Brexitet

Merkel szerint még mindig nincs kapcsolat a terror és a migráció között

Az európai menekültpolitika kudarcáról, a Brexitről, a NATO gyengeségéről és az Oroszország elleni szankciókról is nyilatkozott Donald Trump. Egyenes utalást tett arra, hogy ha Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó a nukleáris fegyverzet jelentős csökkentésére, akkor felülvizsgálhatók lennének a korlátozások.

Trump
Trump gratulált a briteknek, hogy a kilépésre szavaztak (Fotó: REUTERS/Lucas Jackson)

Donald Trump a The Times konzervatív brit napilap online kiadásán vasárnap éjjel megjelent interjújában bírálta Angela Merkelt és a menekültekkel kapcsolatos döntéseit. A pénteken hivatalba lépő amerikai elnök szerint „nagyon katasztrofális volt” a német kormány menekültpolitikája és Merkel döntése „ezeknek az illegális bevándorlóknak a korlátlan befogadásáról, akárhonnan jöttek is ezek az emberek (…) Ráadásul senki nem is tudja, hogy honnan jöttek”. Trump szerint a Nyugatnak Szíriában kellett volna biztonsági övezeteket kiépítenie a menekültek számára, és ennek költségeit az Öböl menti országoknak kellett volna állniuk. Angela Merkel „érdeklődéssel olvasta az interjút”, amelyben Donald Trump „nagyon határozottan fejtette ki nézeteit”, de a német kormány nem kommentálja a kijelentéseket, hanem megvárja, hogy a megválasztott amerikai elnököt beiktatják hivatalába, megalakítja kormányát és meghirdeti programját – mondta Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján, és kiemelte: Németország az új washingtoni vezetéssel is szorosan együttműködik majd. Merkel ismét megragadta az alkalmat, hogy megjegyezze: el kell választani egymástól a menekültek kérdését és a terrorizmus kihívását. Hétfőn a Reuters hírügynökség pedig berlini kormányzati forrásokra hivatkozó jelentése azt írta, hogy Angela Merkel találkozót kezdeményez a leendő amerikai elnökkel.

Trump elmondta azt is, hogy az Euró­pai Unióban Németország a vezető erő, és Nagy-Britannia „bölcsen tette”, hogy a kilépés mellett döntött, mert szerinte az EU tulajdonképpen csak egy eszköz Németország számára, és az Egyesült Királyság, „remekül teljesít majd” az unión kívül is. Barack Obama távozó amerikai elnökkel ellentétben Trump Nagy-Britanniát az EU-ból való kilépése esetén is kiemelt kereskedelmi partnerként szeretné kezelni. „Úgy gondolom, a Brexit-folyamat remekül fog végződni” – tette hozzá. A hírre reagálva Boris Johnson brit külügyminiszter azt mondta, határozottan pozitív üzenete van annak, hogy Donald Trump egy gyorsan megkötendő kereskedelmi szerződést ajánlott arra az esetre, ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból.

Trump a NATO kapcsán is kifejtette a véleményét, ami szerinte „elavult” intézmény és problémának nevezte, hogy sok tagállam nem vállal méltányos részesedést a védelmi kiadásokból, és ez „nagyon igazságtalan az Egyesült Államokkal szemben”. Hozzátette: jelenleg öt NATO-tagállam fordítja a hazai össztermék (GDP) két százalékában meghatározott összeget védelmi kiadásokra. Trump szerint az iraki háború az Egyesült Államok egész történelmének „talán legrosszabb döntése volt, olyan, mintha köveket hajigáltunk volna egy méhkasba”. Kérte a brit kormányt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétózzon meg minden olyan határozattervezetet, amely Izraelt bírálja.

Az Oroszország elleni szankciókról szólva Trump utalást tett arra, hogy ha Putyin elnök késznek mutatkozik a nukleáris fegyverzet jelentős csökkentésére, akkor napirendre kerülhetne a korlátozások felülvizsgálata. Úgy nyilatkozott, meg kell vizsgálni, hogy „lehetséges-e jó megállapodások elérése Oroszországgal”. Kijelentette: azzal az alapállással kezdi elnöki tevékenységét, hogy megbízik Putyinban, csakúgy, mint Angela Merkelben. „Majd meglátjuk azonban, hogy ez meddig tart. Lehet, hogy egyáltalán nem sokáig” – tette hozzá. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov úgy reagált sajtótájékoztatóján, hogy az amerikai elnök hivatalba lépése után lesz időszerű a kérdéssel foglalkozni.


Tanácsokat osztott Obama búcsúzóul

Elnöki minőségében adott utolsó nagy televíziós interjújában Barack Obama leköszönő amerikai elnök a hírszerző szervezetekkel való együttműködés fontosságára figyelmeztetette utódát, Donald Trumpot. Obama a CBS televízió 60 perc című vasárnap esti műsorában úgy fogalmazott, a hírszerzőkkel kialakított, bizalmon alapuló viszony nélkül egyetlen elnök sem tud jó döntéseket hozni. Azt a tanácsot adta a nemzetközi vállalatbirodalmat felépítő és működtető Trumpnak, hogy hagyjon fel „improvizatív stílusával”, mert most egy szervezetet kell felépítenie és működtetnie. Obama figyelmeztette az amerikaiakat, hogy „ne becsüljék alá a fickót”, mert ő lesz az Egyesült Államok 45. elnöke. „Most arra kell összpontosítani, hogy „az amerikai demokrácia egészséges maradjon”, és „fenntartsuk a szolidaritás érzületét” – tette hozzá. Obama megismételte korábbi nyilatkozatát is, miszerint aggodalmat ébreszt benne, hogy az Egyesült Államokban vannak olyan körök, amelyekben nagyobb hitele van Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, mint a jelenlegi amerikai kormánynak.
(TL)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom