Külföld

Trump alulmúlta az előrejelzéseket, holtverseny volt a demokratáknál

Tized százalékokon múlt Hillary clinton győzelme Iowában – A szókimondó republikánus milliárdos viszont még mindig optimista

Az országos előrejelzésekkel szemben nem Donald Trump, a szókimondó milliárdos nyerte meg a republikánusok első megmérettetését Iowa államban. A demokratáknál Hillary Clinton és Bernie Sanders fej-fej mellett végzett.

Clinton tábor 20160203
Öröm Clinton táborában – végig szoros volt a verseny (Fotó: Reuters - Brian Snyder)

Iowa államban a republikánus jelölőgyűléseken Ted Cruz a voksok huszonnyolc százalékának megszerzésével győzött, a milliárdos Donald Trump huszonnégy százalékkal a második helyre szorult, alig egy százalékkal előzve meg Marco Rubio floridai szenátort. A messze lemaradt többi republikánus politikusnak a választók csak alig kettő-négy százaléka szavazott bizalmat, őket még Ben Carson sebészprofesszor is megelőzte a szavazatok kilenc százalékával. A kentuckyi Paul szenátor négy százalékot, Jeb Bush volt floridai kormányzó három százalékot, Carly Fiorina, John Kasich, Mike Huckabee pedig két-két százalékot kapott. Huckabee - aki korábban Arkansas állam kormányzója volt - vissza is lépett az elnökjelöltségért folyó küzdelemtől. Rick Santorum pennsylvaniai exképviselő eddig még nem szánta el magát a visszalépésre, pedig mindössze egyszázaléknyi voksot kapott. Jim Gilmore volt virginiai kormányzóra tizenkét ember szavazott, ő tehát gyakorlatilag nulla százalékot kapott.

5 20160203
A Demokrata Párt három elnökjelölt-aspiránsa közül Hillary Clinton volt külügyminiszter és vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor sokáig holtversenyben volt. Clinton egy hajszállal nyert, a szavazatok kilencvenkilenc százalékos feldolgozottsága alapján a voksok 49,9 százalékával végzett az első helyen, míg a második helyezett 49,6 százalékos támogatottsággal Sanders lett. Clinton kampánystábja a volt tárcavezetőt nyilvánította győztesnek, hiszen statisztikailag már nincs lehetőség arra, hogy ez a végeredmény a voksok teljes összesítése után megváltozzon. Martin O’Malley volt marylandi kormányzó az iowai jelölőgyűlések után jelentette be, hogy kiszáll a választási harcból, ugyanis a szavazatok alig egy százalékát szerezte meg.

Donald Trump úgy nyilatkozott hétfő éjjel, mintha nem is veszített volna a republikánusok versenyében. „Köszönöm, szeretlek titeket!” – mondta széles mosollyal, amikor megjelent a támogatói előtt, mindenkinek gratulált a republikánus táborban, még a visszalépő Huckabee-nek is. „Előre megmondták nekem a kampányszakemberek, hogy Iowában nem végezhetek az első tíz között, így hát több mint elégedett vagyok a második hellyel” – fogalmazott a feleségével és gyermekeivel megjelenő New York-i nagyvállalkozó. „Örülünk annak, ahogyan a dolgok alakultak” – mondta Trump, majd mosolyogva hozzátette: „Azt hiszem, sokszor jövök még ide, lehet, hogy veszek magamnak egy farmot Iowában”.

Rekordot döntött az iowai polgárok szavazási hajlandósága, az első nyilvánosságra hozott adatok szerint mintegy száznyolcvanezer volt a szavazóhelyiségekbe áramlók száma a jelölőgyűlések sorát hagyományosan megnyitó középnyugati államban, s ez másfélszer nagyobb a 2012-es százhúszezres részvételnél. Különösen sokan jelentek meg a republikánusok jelölőgyűlésein.

A november 8-i amerikai elnökválasztást felvezető előválasztások már a jövő héten folytatódnak az északkeleti New Hampshire szövetségi államban, ahol a felmérések szerint a magát demokrata szocialistának mondó Sanders fölényesen vezet a demokraták között, míg a republikánusoknál Trumpnak van jelentős előnye.


Kronológia

Február 1.–június 12. – Demokrata és republikánus előválasztások
Július 18–21. – A republikánusok elnökjelölő konvenciója az ohiói Clevelandben
Július 25–28. – A demokraták elnökjelölő konvenciója a pennsylvaniai Philadelphiában
November 8. – Elnökválasztás az Egyesült Államokban


„Korai következtetést levonni”
Dél-Karolina lesz az első vízválasztó állam, ahol reprezentatív az eredmény

Óriási médiafigyelem övezi az első előválasztásokat az Egyesült Államokban, a végső eredmény szempontjából azonban nem reprezentatív az iowai eredmény a szakértők szerint. Donald Trump közbeszédformáló hatása mindenesetre maradandó lehet.

Már az iowai megmérettetés előtt is sok elemző úgy tartotta, hogy Donald Trump a választók számára inkább olyan, mint egy „cirkuszi műsorszám”, meghallgatják, jól érzik magukat, de azért nem szavaznának rá – fejtette ki lapunknak Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója. Mint mondta, a milliárdos nem fektetett túl sok energiát a kampányába, nem járta végig mind a kilencvenkilenc megyét, ezzel szemben Ted Cruz szabályosan végigcsinálta a kampányt, „elment minden kocsmába, mindenkivel kezet fogott, megpuszilt minden gyereket”. Az iowai eredmény azonban Ugrósdy szerint nem reprezentatív, korai következtetést levonni, és ugyanez a helyzet a következő előválasztással is New Hampshire-ben – a két első megmérettetés inkább szimbolikus jelentőségű, és óriási médiafigyelem övezi. Dél-Karolina lesz az első „vízválasztó”, fogalmazott Ugrósdy, utalva arra, hogy egy nagyobb, és az Egyesült Államok etnikai és gazdasági összetételét jobban tükröző államról van szó. Március elsejéig összeáll a pártok elnökjelölő delegátusainak negyede, „ekkor okosabbak leszünk”. A Hillary Clinton és Bernie Sanders közti demokrata pártharcról Ugrósdy elmondta, hogy a volt külügyminiszter népszerűségét az átlagemberek számára aligha befolyásolhatta a napokban újabb fejezethez ért e-mail-botrány. A nők és a kisebbségek között, ahol erősnek mérték, Clinton most is nagyon jól szerepelt, Sanders – akire inkább a fehér férfiak és az egyetemisták szavaztak – labdába sem rúgott köztük.

„Gyanúsan választási csalás szaga van számomra az eredménynek, legalábbis Marco Rubio esetében” – fogalmazott lapunknak Matt Forney amerikai elemző és publicista. Forney, aki az előválasztás előtti héten végigjárta az iowai kampányeseményeket, felvetette: „A rendezvényei szinte semekkora közönséget sem vonzottak, hónapokig lemaradt a kutatásokon, mégis majdnem ugyanannyi szavazatot kap, mint Trump?” „Figyelembe véve, hogy a kaukuszon a szavazatszámlás technológiáját biztosító Microsoft Rubio kampányának egyik legnagyobb mecénása, a helyzet igen gyanúsnak tetszik” – tette hozzá az elemző. Donald Trump politikailag inkorrektnek tartott stílusa „olyan módon alakította át az amerikai politikai diskurzust, amire Ronald Reagan elnöksége óta nem láttunk példát”, mondta a szakértő. „Amióta versenybe szállt, a nacionalizmus és a patriotizmus újra divatossá vált, és az amerikaiak már nem félnek támogatni a nemzeti szuverenitást és ellenezni az illegális bevándorlást” – fejtette ki. Trump stílusa arra sarkallta a többi aspiránst, hogy szókimondóbban fejtse ki a nézeteit – tette hozzá Forney.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom