Külföld

Trump: Csak a határfal nyújt védelmet

Továbbra sem hirdetett rendkívüli állapotot az amerikai elnök, miközben a kormányzati leállást megszenvedheti az Egyesült Államok gazdasága

A határra látogatott Donald Trump amerikai elnök, ahol megismételte a fal megépítésének szükségességét, de nem hirdetett ki rendkívüli állapotot. Lindsey Graham szenátor szerint viszont ez lenne a helyes lépés.

Trump 20190112
Donald Trump megerősítette, hogy Mexikó megfizeti a kerítés árát (Fotó: AFP - Jim Watson)

Nem hirdetett ki rendkívüli állapotot Donald Trump amerikai elnök a texasi–mexikói határ egyik kisvárosában, McAllenben tett csütörtöki látogatásán, de egy rövid sajtótájékoztatón közölte, hogy a határfalat mindenképpen fel kell építeni. „Ha nincs akadály (a határon), bármiféle akadály, akkor ezt a problémát nem fogjuk megoldani” – fogalmazott az elnök, utalva arra, hogy az illegális bevándorlásnak szerinte csakis határfallal lehet gátat vetni.

A sajtótájékoztatón heroinos zacskókat, elkobzott fegyvereket és készpénzzel tömött csomagokat állítottak ki, azt sugallva, hogy az illegális migrációval kábítószerek és fegyverek jutnak be az Egyesült Államokba. Trump olyan könnyező amerikaiak körében beszélt, akiknek hozzátartozóit illegális migránsok gyilkolták meg.

„Azt mondják, hogy a fal középkori dolog, rendben, de hát a kerék is az. Vannak dolgok, amelyek tényleg működnek: a fal is ilyen, a kerék is” – mondta az elnök, és kitért arra a választási ígéretére is, hogy a határfalat Mexikó fogja majd kifizetni: „Nem azt mondtam, hogy Mexikó csekket ír majd tíz- vagy húszmilliárd dollárról, de amennyiben a kongresszus megszavazza a Kanadával és Mexikóval kötött új kereskedelmi megállapodást, azzal Mexikó kifizeti a fal árát, még sokkal többet is annál.”

Texasba indulása előtt az elnök a Fehér Házban újságíróknak azt mondta: csaknem biztos, hogy kihirdeti a rendkívüli állapotot.

Ezt a lépést sürgette a befolyásos dél-karolinai republikánus szenátor, Lindsey Graham is közleményében. Szerinte a fal vagy kerítés finanszírozásáról folyó tárgyalások visszautasítása Nancy Pelosi házelnök részéről gyakorlatilag elvágja annak a lehetőségét, hogy kongresszusi úton finanszírozzák a határfal építését.

Ha elhúzódik a kormányzati intézmények és ügynökségek finanszírozásának részleges felfüggesztése, az hetente 1,2 milliárd dollár veszteséget jelenthet az amerikai gazdaságnak Kevin Hassett, az amerikai elnök gazdasági kérdésekben illetékes tanácsadója szerint. Szombaton már 22. napja csak a legfontosabb kormányzati intézmények működnek az Egyesült Államokban: 800 ezer szövetségi alkalmazott közül 420 ezer bejár a munkahelyére, de nem kap bért, 380 ezer pedig be sem jár dolgozni. A Fitch hitelminősítő szerdán arra figyelmeztetett, hogy ronthat az Egyesült Államok adósi besorolásán, ha nem indul újra a kormányzati intézmények finanszírozása március 1-jéig.


Megkezdte a kivonulást Washington

A Washington vezette terrorellenes koalíció hivatalosan megkezdte csapatai kivonását Szíriából – jelentette be Sean Ryan, a katonai szövetség szóvivője pénteken. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontját (OSDH) vezető Rámi Abder-Rahmán úgy értesült, hogy csütörtök este az amerikai erők járműveikkel és felszereléseikkel együtt kivonultak a Haszake tartományban található rmeláni támaszpontról. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő elmondta: Moszkva szeretné megismerni a Szíriából történő amerikai csapatkivonás stratégiáját, mert az a benyomása alakult ki, hogy az Egyesült Államok azért vonul ki, hogy maradjon. Zaharova megerősítette, hogy előkészítés alatt állnak a nukleáris rakéták felszámolásáról megkötött INF-szerződés jövőjéről folytatandó tárgyalások. Közben John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó egy interjúban leszögezte, hogy Donald Trump elnök nem vonja kétségbe Törökország elkötelezettségét abban, hogy ne okozzon kárt a kurdoknak. (UT)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom