Külföld

Trump: Boszorkányüldözés zajlik

Név szerint azonosította a washingtoni hírszerzés az érintett orosz ügynököket, de csak jövő hét elején lesz nyilvános jelentés

A titkosszolgálati vezetők és az Obama-kormány továbbra is próbálja meggyőzni Donald Trumpot arról, hogy Oroszország a felelős a kibertámadásokért, de péntekig a hírcsatornáknak is több információt adtak ki, mint neki.

Trump 20170107
„A hackelés fővárosa lettünk” – üzente Trump (Fotó: Reuters - Lucas Jackson)

Nem hozott gyökeres fordulatot a hackerbotrányban az amerikai titkosszolgálati vezetők csütörtöki szenátusi meghallgatása. James Clapper nemzeti hírszerzési igazgató ugyan megerősítette a korábbi jelentésben foglaltakat, és többször is kijelentette, hogy az orosz hackerek nagy veszélyt jelentenek az Egyesült Államokra, de perdöntő bizonyítékot még nem tárt a szenátorok elé. Hivatkozott arra a jelentésre is, amelyet Barack Obama elnök is csak aznap kapott kézhez, így részleteket nem árulhatott el belőle.

A tervek szerint a jövő hét elejére készülhet el a jelentés nyilvánosság elé tárható változata, ugyanakkor az NBC televízió, a CNN hírtelevízió, valamint a The Washington Post magas rangú titkosszolgálati forrásokra hivatkozva már közölte, hogy a hírszerzés azonosította azokat az orosz ügynököket, akik részt vettek a Demokrata Párt számítógépes rendszereinek megtámadásában, adatokat loptak el és továbbítottak a WikiLeaks portálnak, hogy ezáltal megpróbálják befolyásolni a választókat. A források szerint a jelentésben nemcsak a demokraták elleni orosz támadásokról van szó, hanem a Fehér Ház és más amerikai szervek és cégek elleni akciók is szerepelnek benne. A jelentés tartalmának megismerésére Donald Trumpnak péntekig kellett várnia, és előzetesen Barack Obama azt mondta, szerinte a megválasztott elnök véleménye is megváltozik, ha megismeri a részleteket.

A leendő elnök pénteki tájékoztatásáig többen is nyilatkoztak a kérdésben. Joe Biden alelnök a PBS közszolgálati televíziónak azt mondta, a hírszerzési jelentések egyértelműen megerősítették, hogy Oroszország megpróbálta „hitelteleníteni az Egyesült Államok választási folyamatát”.

A leköszönő kormány külügyminisztere, John Kerry csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette: már a választások előtt figyelmeztették Oroszországot, hogy ne próbálja befolyásolni az eredményeket, de ezt titokban tartották a nyilvánosság előtt, ne érhesse az a vád az elnököt, hogy befolyásolni próbálja a választásokat. Szerinte a titkosszolgálatok többszöri ellenőrzés után jelentették csak ki Moszkva beavatkozását az elnökválasztás folyamatába.

Nem sokkal a pénteki megbeszélés előtt Donald Trump a New York Timesnak azt nyilatkozta, az egész ügy politikai boszorkányüldözés. „A hackelés fővárosa lettünk” - mondta a megválasztott elnök. Az interjú után Twitter-üzenetben közölte, vizsgálatot fog kezdeményezni, hogyan kaphatott az NBC csatorna előbb információt a titkos jelentésről, mint az Egyesült Államok hírekről helyi idő szerint péntek kora délutánig Trump nem nyilatkozott.

Az amerikai Kongresszus tegnap érvényesítette az elektori kollégium tavaly decemberi szavazását Donald Trump elnökké választásáról.


Nem értik a németek a leendő elnököt

Németországban nem tudják, mire számíthatnak Donald Trump elnökségétől a kül- és biztonságpolitika terén. Martin Schaefer, a német külügyi szóvivő szerint még nem látható, van-e a megválasztott amerikai elnöknek tiszta, koherens és átfogó elképzelése a külpolitikát illetően. Trump több olyan tisztségviselőt tervez kinevezni, aki oroszbarátságáról ismert, ugyanakkor úgy tűnik, a hírszerzés élére a korábbi német nagykövet, Dan Coats kerülhet, akit Moszkva kitiltott Oroszország területéről.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom