Külföld

Tovább fogy a levegője a hátráló Macronnak

Folytatják a tiltakozást a radikálisabb francia sárgamellényesek

Régóta folyik a találgatás, hogy vajon Emmanuel Macron képes lesz-e egy-egy újabb hátralépéssel kielégíteni a sárga mellényes tüntetők utóbb egyre erőszakosabbá váló mozgalmát.

Az elnök ugyan hétfő este – hosszú hallgatás után – szólt a nemzethez, s komoly szociális reformokat, köztük százeurós minimálbér-emelést és az adómentes nyugdíj értékhatárának megemelését is beígérte, kérdés, hogy ez elég lesz-e.

A radikális baloldal bizalmatlansági indítványának elkerülésére például nem volt az: a beszéd után a Szocialista Párt, a Lázadó Franciaország és a Francia Kommunista Párt a válság kezelése miatt beterjesztette azt a parlament elé. A szocialisták felelősségteljes válaszokat követeltek a szerintük hármas – szociális, környezeti és demokratikus – válságra, s hiányolták az ígéretek finanszírozási hátterének ismertetését.

A sajtó is meglehetősen szkeptikusan viszonyult az engedmények hatásaihoz, annak fényében is, hogy az ellenzék már a beszéd után azonnal hangot adott elégedetlenségének, ahogy a sárgamellényesek egy része is.

Az AFP hírügynökség tegnap megjelent riportjában arról írt, hogy a beismerés és az ígérgetés aligha nyugtatja meg a társadalmat, s várható, hogy folytatódnak a gazdaságnak és a társadalomnak is ártó akciók. Egy kicsit megértettelek benneteket – fogalmazta át ironizálva címlapján a baloldali Libération az elnök mondanivalóját, a Le Parisien önmagában a megszólalás tényét emelte ki.

A sárgamellényesek közül a mérsékeltebb Jacline Mouraud üdvözölte a hatalom nyitását, és a tiltakozások beszüntetésére szólított fel, a gazdasági károkra való tekintettel. A radikálisabb szárny képviselői azonban közölték, folytatják a harcot, az elnöki ígéret pedig csupán szemfényvesztés.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom