Külföld

Tovább emeli a tétet Észak-Korea

Japán fölött lőtt át rakétát Phenjan, Tokió kérésére összeült az ENSZ BT, Washington védelmet ígért

Ezúttal még messzebb merészkedett a hadikommunista rezsim, mint korábban, és Japán északkeleti része fölött lőtte át ballisztikus rakétáját. Tokió riadóztatta Washingtont, és kezdeményezésére összehívták az ENSZ BT-t is.

Az észak-koreai rezsim újabb rakétát lőtt ki, amely ezúttal Japán fölött átrepülve csapódott a Csendes-óceánba. Phenjan az elért távolsággal szakértők szerint azt akarta demonstrálni, hogy valóban elérné rakétáival a fenyegetései középpontjában álló Guam szigetét.

A rakéta miatt a tokiói vezetés idegesen reagált, viszont a japán védelmi erő nem tett kísérletet arra, hogy megsemmisítse azt. A kormányszóvivő példa nélkülinek nevezte az esetet, amely „súlyos veszélyt jelent” Japánra nézve, s az ENSZ BT határozatait is sérti, ezért Tokió kérésére már tegnap összeült a testület.

Abe Sindzó japán miniszterelnök telefonon beszélt Donald Trump amerikai elnökkel, és megállapodtak abban, hogy fokozzák az Észak-Koreára gyakorolt nyomást. Trump délután figyelmeztette Phenjant, hogy semmilyen lehetőség nincs kizárva annak kapcsán, hogyan válaszol a világ az újabb provokációra. Közben a dél-koreai külügyminiszter szintén szigorúbb szankciók bevezetéséről egyeztetett amerikai kollégájával, Szöul pedig erődemonstrációképpen nyolc bombát dobott le saját területén, egy katonai lőtéren. Moszkva aggodalmát fejezte ki az eszkalálódó feszültség miatt, Phenjan lépésének indokaként az éppen zajló amerikai–dél-koreai közös – egyébként évi rendszerességű – hadgyakorlatot is említve. Kína szintén nyugalomra intette a feleket, kiállva szövetségese, Észak-Korea mellett, mondván, a szankció és a fenyegetőzés nem old meg semmit, inkább mindkét fél hagyjon fel a másik provokálásával. Eközben egy japán diplomata a BBC-n felszólította Kínát, hogy gyakoroljon nagyobb nyomást az északiakra – a CNN terjedelmes elemzése szerint a kínai vállalatok és bankok amerikai nyomás alá helyezésével ez kikényszeríthető lehet.

Elítélte a rakétakilövést Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, mondván, ez Phenjan nemzetközi kötelezettségeinek teljes megsértését jelenti. Emmanuel Macron francia államfő is csatlakozott a tiltakozókhoz, felelőtlennek nevezve az északi rezsimet.