Külföld

Több nő kell a Juncker-féle bizottságba

Nem könnyítik meg az uniós tagállamok Jean-Claude Juncker dolgát.

Az Európai Bizottság leendő luxemburgi elnöke ugyanis láthatóan hiába kérte őket, hogy jelöljenek minél több nőt a biztosi posztokra. Az Európai Parlament szocialista frak­ciója és legutóbb a liberálisokat vezető Guy Verhofstadt is közölte, nem fognak támogatni egy újabb „gentlemen’s club”-ot.

A huszonnyolc biztosi pozícióra viszont – olasz, cseh, svéd és bolgár színekben – mindössze négy nő pályázik, noha a José Manuel Barroso-féle bizottságban kilencen voltak. Ráadásul Krisztalina Georgieve eddigi bolgár biztost és Federica Mogherini olasz külügyminisztert is jelölte országa az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, szóval, ha bármelyikük elnyeri ezt a csúcspozíciót, azzal csak még rosszabb lesz az arány a bizottságban. Juncker nemrég az osztrák Kuriernak adott interjújában jelezte, hogy a nők alacsony számát a szakterületek felosztásakor fogja kompenzálni, azaz a női biztosok esélyesebbek „egy fontos portfólió vagy a népszerű alelnöki pozíció elnyerésére”.

Noha Donald Tusk lengyel miniszterelnök eddig Angela Merkel német kancellár biztatásának dacára is elhatárolódott attól, hogy az Európai Tanács élére pályázna, a brit kormányfő tegnap úgy nyilatkozott, hogy támogatná a jelölését. David Cameron hangsúlyozta: biztosítékot kapott Tusktól arra, hogy rokonszenvezik az unió megreformálását illető terveivel. A konzervatív vezetőnek szüksége van egy reformokra hajlandó, magas rangú szövetségesre, ha már a föderalistának tekintett Juncker jelölését nem sikerült megakadályoznia.