Külföld

Terror New Yorkban

Bérelt autóval követett el merényletet egy huszonkilenc éves férfi kedden Manhattanben,az amerikai elnök a támadás után azonnal elrendelte a határellenőrzés szigorítását

Halálos áldozatokat követelő gázolásos merénylet történt kedden délután New Yorkban. A gyanúsítottat a rendőrség meglőtte, az üzbég származású férfi kapcsolatban állt az Iszlám Állammal.

New York 20171102
Hetek óta tervezte a furgonos támadást az üzbég férfi (Fotó: Reuters - Brendan McDermid)

Nyolc ember meghalt és tizenegy megsebesült kedden New Yorkban, amikor egy férfi bérelt kisteherautóval szándékosan ráhajtott egy bicikliútra, ahol több embert elgázolt, majd egy iskolabusznak ütközött. A Manhattan délnyugati részén, a One World Trade Center közelében történt támadást követően a sofőr két fegyvernek látszó tárggyal szállt ki az autóból, majd azt kiabálta, hogy Allahu akbar, azaz Isten a leghatalmasabb. Az elkövetőt a rendőrök hasba lőtték, majd őrizetbe vették. James O’Neill New York-i rendőrfőnök közölte, a gyanúsított egy festéklövő fegyverrel és egy légpuskával szállt ki az autóból. John Miller, a New York-i rendőrség helyettes vezetője tegnap bejelentette, hogy arabul írt üzenetet és hetekig tervezte tettét a merénylő . Az ügyet a Szövetségi Nyomozó Iroda terrorellenes egysége vizsgálja.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója közölte, a gyanúsított egyedül cselekedett, és nincs bizonyíték szélesebb körű összeesküvésre. A hatóságok Sayfullo Habibullaevic Saipov néven azonosították a merénylőt, az üzbég származású, 29 éves férfi 2011-ben érkezett az Egyesült Államokba a vízumlottó program keretében, az utóbbi időben New Jersey államban élt.

A CNN hírtelevízió és a The New York Times amerikai napilap honlapja tegnap arról írt, hogy a merénylő autójában talált angol nyelvű feljegyzés szerint az Iszlám Állam nevében követte el Saipov a gázolásos merényletet. A CNN-nek nyilatkozó belügyi forrás szerint az Iszlám Állam propagandájának hatása alatt állhatott, de nincs jele annak, hogy közvetlen kapcsolatban állt volna a terrorszervezettel. A Fox News beszámolója szerint ugyanakkor a rendőrség 2005 óta figyeli azt a New Jersey-ben található mecsetet, ahová állítólag Saipov is járt. Andrew Cuomo később megerősítette, hogy a férfi kapcsolatban állt az Iszlám Állammal és az Egyesült Államokban radikalizálódott.

A belga külügyminisztérium közlése szerint a halálos áldozatok között van egy belga állampolgár. Argentína New York-i konzulátusa úgy tudja, öt argentin állampolgár is meghalt a merényletben.

A terrortámadást követően szerdán Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben közölte: „Nem szabad megengedni, hogy az Iszlám Állam visszatérjen, vagy belépjen az országunkba, miután a Közel-Keleten és másutt is legyőztük őket!” Ezt megelőzően szintén a közösségi oldalán tudatta, hogy elrendelte a belbiztonsági minisztériumnak a már előkészített szigorú határellenőrzési intézkedések azonnali életbe léptetését, az Egyesült Államokba belépő külföldi állampolgárok szigorú ellenőrzését. „A politikai korrektség remek dolog, de nem ebben az esetben” – írta. A Fehér Ház közleményben fejezte ki együttérzését az áldozatok családtagjainak.


Nem véletlen a helyszín és az időpont

Csak idő kérdése volt, hogy az Egyesült Államok is célpontja legyen az Iszlám Állam támadásának – mondta lapunknak a manhattani merénylet kapcsán Horváth József. A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, nem a helyszínnek, hanem az időpont kiválasztásának volt nagy jelentősége, hiszen az teljesen nyilvánvaló, hogy a merénylő azért választotta Halloween időpontját, mert ilyenkor a tömeg garantált, a kerékpárút kötöttsége pedig a menekülést nehezítette meg. Pontosan az történt – jegyezte meg –, mint korábban a bostoni maratonfutáson elkövetett támadásnál. Az elkövető egy olyan városban élt, ahol harmincezer muzulmán van, a konspirációs kapcsolattartást pedig nagyon megkönnyíti az információs technológia forradalmi léptékű fejlődése, ez ma már például egy játékkonzolon keresztül is történhet. Nincs szükség mobiltelefonra sem – jegyezte meg a szakértő. Horváth ugyanakkor úgy fogalmazott, nagyon óvatosan kezelné a magányos elkövető teóriát, hisz az európai terrorcselekményeknél is feltárta utólag a nyomozás azt a kapcsolatot, aki a merénylő radikalizálódását elősegítette, azaz mindig előkerült egy imám. Üzenetet a történésekben legfeljebb annyiban lehet látni, hogy Trump elnök meghirdette az Iszlám Állam teljes felszámolását, s az Egyesült Államok fegyvereket szállított az iraki kurdoknak, tanácsadókat küldött a térségbe, technikai-logisztikai segítséget nyújtott az ISIS elleni harchoz – mondta a szakértő. (BK)


Röviden

A New York-i támadás világosan mutatja, hogy a terrorfenyegetettség globális jelenség – jelentette ki az M1 aktuális csatornának nyilatkozva a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter megerősítette, hogy továbbra sem tudni magyar érintettről. Mint mondta, harmincegyen regisztráltak konzuli védelemre, azonban feltehetőleg ennél jóval több magyar tartózkodik a városban. A regisztráltakat megkeresték, és mindannyian jól vannak. Hangsúlyozta, az Egyesült Államok továbbra is számíthat hazánkra a terror elleni küzdelemben.

„Az iszlám terror a világ bármely pontján fenyegetheti az ott élők biztonságát, testi épségét és életét. Magyarországnak a brüsszeli nyomással szembe kell mennie, és ragaszkodnia kell ahhoz, hogy migránsmentes övezet maradjon. Nem engedhetjük, hogy ránk kényszerítsenek egy olyan bevándorláspolitikát, amely tragikus módon újra meg újra emberéleteket követel” – reagált közleményében a Fidesz.

Több külföldi vezető is elítélte a keddi New York-i terrortámadást. Theresa May brit kormányfő és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is azt hangsúlyozta, országaik közösen legyőzhetik az iszlám terrorizmust.
A Kreml szóvivője tragikusnak és embertelennek nevezte a támadást. Washington és Teherán feszült viszonya ellenére az iráni külügyminisztérium is részvétet nyilvánított, s a terrorizmus kiirtása mellett foglalt állást.

Részvéttáviratot küldött Áder János köztársasági elnök Donald Trump amerikai elnöknek a keddi New York-i gázolásos terrorcselekmény miatt. A magyar nép nevében az államfő részvétét fejezte ki. „E nehéz órákban mindnyájan együtt érzünk azokkal, akik a terrortámadásban elveszítették szeretteiket” – írta Áder János. Hozzátette: osztoznak fájdalmukban, a merénylet sebesültjeinek pedig mielőbbi teljes felgyógyulást kívánnak.

Az új terrorelhárítási törvény az állampolgárokat és az emberi jogokat is védi – mondta Emmanuel Macron francia elnök kedden. Az Emberi Jogok Európai Bíróságán elmondott beszédében hangsúlyozta, a másnap életbe lépett „szöveg hatékony, tiszteletben tartja és védelmezi az emberi jogok európai egyezményét”.

Robbantásos merénylet előkészítésének gyanúja miatt őrizetbe vettek egy szíriai férfit kedden a németországi Schwerinben. Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter tájékoztatása szerint a hatóságok súlyos támadást előztek meg a gyanúsított elfogásával. A 19 éves gyanúsított menedékkérőként érkezett Németországba 2015 őszén. Szélsőséges iszlamista világnézetétől indíttatva legkésőbb az idén júliusban elhatározta, hogy pokolgépes merényletet hajt végre azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb ember életét kioltsa. A robbanószerkezet összeállításához szükséges vegyi anyagok és eszközök beszerzését el is kezdte.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom