Külföld

Terítéken az amerikai hírszerzés

Az FBI vizsgálatot indított a kiszivárogtatott dokumentumok ügyében

A WikiLeaks kedden nyilvánosságra hozott anyagai a CIA kiberhadviselési módszereiről részben elavultak lehetnek, de jól mutatják a hírszerzési módszereket és képességeket. Az FBI vizsgálatot indított a kiszivárogtatás ügyében.

Nagy botrányt kavart a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott dokumentumgyűjtemény a CIA kiberhadviselési módszereiről. Az adatok állítólag a szervezet Langley központjában működő Kibernetikai Hírszerzési Központjának elszigetelt, magas biztonsági fokozatú hálózatából kerültek ki, de kiderült az is, a CIA üzemeltet Frankfurtban egy európai kiberközpontot is. A WikiLeaks további hat dokumentumcsomag közzétételét ígéri „Vault 7” összefoglaló néven.

A több ezer oldalnyi anyagot tartalmazó fájlokban arról is szó esik, hogy a CIA hasznot húzott egyes okostelefonokra telepített szoftverek nyilvánosságra nem hozott hibáiból. A személyi számítógépekbe való behatolás ezerféle módját részletezik a dokumentumok: lehetőség van információszerzésre a Skype-on, a nem biztonságos wifihálózatokon, sőt PDF típusú dokumentumokon vagy a vírusirtó programokon keresztül is.

A Business Insider portálnak nyilatkozó szakértők felhívták a figyelmet arra, a dokumentumokban szereplő biztonsági rések jelentős része már elavult információ. Az Apple például úgy nyilatkozott, hogy az Iphone-ok operációs rendszerét, az iOS-t érintő hibák jelentős részét már a legutóbbi szoftverfrissítésben orvosolták.

Néhány igen félelmetes módszerről is olvashatunk: az egyik dokumentumból kiderül, a CIA kutatja a módját a gépjárművek fedélzeti számítógépen keresztüli távoli irányításának.

Az Independent brit lap megjegyezte, hogy bár a CIA megtalálta ezeket a biztonsági réseket, nem értesítette az adott cégeket, hogy azok kijavíthassák a hibákat.

James Lewis, a washingtoni Center for Strategic and International Studies kutatóintézet szakértője szerint valószínűleg egy külföldi szereplő, feltehetően Oroszország lopta el a dokumentumokat és továbbította a WikiLeaks felé. A Fox csatorna szerint az FBI vizsgálatot indít, ki szivárogtathatta ki az anyagokat, mivel a hírszerzésben sokan úgy gondolják, belső ember volt a tettes, és nem kívülről törték fel a rendszereket.


Röviden
Átszavazások az egészségügyi vitában

- Mexikót nagyon aggasztja Washington terve, hogy az országba szárazföldön érkező illegális bevándorlók között szétválasztanák a nőket és gyerekeket, hátha akkor kevesebben próbálják illegálisan átlépni a határt – közölte az ország külügyminisztere, Luis Videgaray. A miniszter szerint az intézkedés „jóvátehetetlen kárt” okozna sok családnak, és ezt közölte John Kelly amerikai belbiztonsági miniszterrel is.

- Donald Trump amerikai elnök támogatásáról biztosította a republikánus törvényhozók javaslatát az új egészségbiztosításról, és Twitter-üzenetben hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat még nincs kész, a részleteit meg kell vitatni. Az elnök azt is bejelentette: azon dolgozik, hogy csökkentsék a gyógyszerárakat. Az amerikai politikai életet felkavarta a hétfő este előterjesztett egészségbiztosítási törvényjavaslat. A kongresszusi szavazatok azonban nem párthovatartozás alapján oszlanak meg, demokraták és republikánusok átszavazása is várható.

- Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője kedden ismét határozottan elítélte a zsidó közösségi központok elleni újabb fenyegetéseket. Spicer közölte, a kormányzatnak tudomása van a zsidó közösségi központok elleni, újabb fenyegetésekről, változatlanul elítéli azokat és keresi a módját, hogy véget vessen az ilyen akcióknak. Kedden kilenc helyen ért bombafenyegetés zsidó központokat és közösségi házakat, négy városban pedig megfenyegették a Rágalmazás-ellenes Liga irodáit.