Külföld

Távozik az amerikai nagykövet

Visszahívják Barack Obama politikai kinevezettjeit

Bejelentette távozását Colleen Bell amerikai nagykövet. Az amerikai diplomata a nagykövetség Facebook-oldalán azt írta: „január 20-án, amerikai nagyköveti megbízatásom végeztével, elutazom Budapestről”.

Colleen Bell 20170107
Colleen Bell (Fotó: Nagy Balázs)

A The New York Times szerint több amerikai nagyköveti poszt megüresedik még Donald Trump beiktatása előtt. Az amerikai napilap a honlapján azt írja, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma december 23-án erről táviratot küldött az átmenetet intéző Trump-csapat nevében. A lépés csak a politikai kinevezetteket érinti, vagyis azokat a kiküldötteket, akiket a leköszönő elnökkel való szoros kapcsolatuk miatt állítottak egy-egy külföldi nagykövetség élére. Az AFSA amerikai diplomataszövetség adatai szerint az amerikai nagykövetek több mint harmada így került pozícióba. A döntés eredményeként az Egyesült Államok olyan országokban maradhat nagyköveti képviselet nélkül, mint Németország vagy Nagy-Britannia. Több diplomata nyilatkozta azt, hogy személyes életét felforgatta az esemény, főleg, hogy Trump azonnali hatállyal akarja visszahívni az érintetteket.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke a kérdéssel kapcsolatban azt mondta pénteki sajtótájékoztatóján: Szijjártó Péter tárcavezető többször is jelezte, nagyra értékelik Colleen Bell munkáját, amelynek nagy szerepe van abban, hogy a kétoldalú politikai kapcsolatok javultak. Ha új amerikai nagykövet érkezik Budapestre, őt is szeretettel fogadják, és vele is együttműködnek.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom