Külföld

Tárgyalják Kovács Béla ügyét

Elfogadta az EP a magyar ügyészség bizonyítékait

A magyar ügyészség által benyújtott bizonyítékok alapján elegendő okot lát az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága arra, hogy az illetékes bizottság tárgyaljon Kovács Béla jobbikos EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről – tudatta lapunkkal a Legfőbb Ügyészség.

A közlemény szerint a döntésről a jogi bizottság elnöke kedden tájékoztatta Polt Péter legfőbb ügyészt.

Mint azt megírtuk, a Központi Nyomozó Főügyészség súlyos, kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelynek – így a mostani közlemény – keretében Polt „2014. május 12-én diplomáciai úton Martin Schulz úrhoz, az EP elnökéhez fordult, indítványozva, hogy az Európai Parlament függessze fel Kovács Béla EP-képviselő mentelmi jogát”. Az ügy minősített voltára tekintettel azonban az eljárás részleteiről semmilyen további tájékoztatást nem ad a vádhatóság. Ismeretes, Kováccsal kapcsolatban az a gyanú merült fel, hogy Oroszország javára végzett esetleg kémtevékenységet, vagy meg nem engedhető lobbimunkát, elsősorban energetikai ügyekben. Később az Index nevű hírportál arról közölt cikket, hogy a politikus és felesége is KGB-ügynök lehetett.

A jobbikos EP-képviselőt korábban zárt ajtók mögött a magyar parlament nemzetbiztonsági bizottsága is meghallgatta. Az ülést követően a fideszes Németh Szilárd azt mondta, négy évig tartó alapos feltáró munkát végeztek a szakszolgálatok, ennek nyomán az ügyészség képekkel, felvételekkel tudja bizonyítani, hogy Kovács Béla igenis találkozott az orosz titkosszolgálat embereivel.

Vona Gábor Jobbik-elnök, továbbá az érintett ugyanakkor tagadja a felmerült vádakat.