Külföld

Támogatás Navracsics Tibornak

A miniszterek kiemelten fontosnak tartják a magyar biztosjelölt portfólióját

​Levélben gratulált Navracsics Tibor uniós biztosi jelöléséhez Krista Kiuru finn oktatási, tudományos és kommunikációs miniszter, valamint Pia Viitanen kulturális tárcavezető. Mint írták, az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági portfólió kiemelten fontos területet fed le.

Levelükben hangsúlyozták, hogy az európai gazdaságnak több innovációra van szüksége, az erős oktatási rendszer által elért eredmények pedig a magán- és a közszféra számára is fontosak. Mint írták, az oktatás fejlesztésének szükségességét mutatja, hogy számos tagállamban romlottak a tanulók képességei, s ez különösen a matematikában szembetűnő, de az olvasási képességekben is megmutatkozik. Hangsúlyozzák, a közoktatásba való befektetés minden területen megtérül. „A mai politikai döntések a harminc évvel későbbi tudományos tőkénkre is hatással vannak” – emelték ki a tárcavezetők, akik támogatásukról biztosították
leendő munkájában Navracsicsot.

A napokban egyébként hazánk jelöltje után a finn Jyrki Katainen ellen is nyílt levélben tiltakozott az olasz baloldali Barbara Spinelli. Az európai parlamenti képviselő korábban arra biztatta képviselőtársait, hogy ne támogassák Navracsicsot, legutóbbi levelében pedig a foglalkoztatásért, növekedésért, beruházásért és versenyképességért felelős alelnöki tisztségre jelölt volt finn kormányfő ellen emelt szót.

Mint írta, elfogadhatatlannak tartja, hogy a néppárti Katainen személyében olyan politikus kapja ezt a posztot, aki a megszorítások híve. Míg a finn politikust nem sorolják a „veszélyeztetett” jelöltek közé az elemzők, Navracsicsra a sajtó szerint kemény meghallgatás vár. Spinellin kívül eddig több európai civilszervezet is tiltakozott a jelölése ellen.