Külföld

Szükségesnek vélt vita Magyarországról

Sophie in ’t Veld: Minden egyes tagállamban ki kell állni az alapjogok mellett

Az Európai Parlament hétfőn leszavazta a liberális (ALDE) frakcióhoz tartozó Sophie in ’t Veld javaslatát egy hazánkról szóló plenáris vitáról. A D66 nevű holland párt képviselője szerint ha jogilag nem is, de politikailag állást lehet foglalni a civilszervezetek ügyében.

Sophie in ’t Veld 20140919
A holland liberális képviselő, Sophie in ’t Veld szerint aggasztó tendenciák mutatkoznak hazánkban (Fotó: EP 2014 )

– Kedden Guy Verhofstadt frakcióvezetővel meghallgatást tartottak az Európai Parlamentben Magyarországról. Hogy sikerült?

– Jó volt hallani a civilszervezetek képviselőinek beszámolóit, de még jobb lett volna, ha ott lettek voltak a Fidesz, de legalább az Európai Néppárt EP-képviselői is.

– Úgy tudjuk, fideszes EP-képviselőktől korábban érkezett ön felé megkeresés egy nyílt vitára.

– Nem tudok róla, egészen biztosan nem ért el hozzám ez a meghívás. Javasoltunk nyílt vitát, én erre mindig nyitott vagyok, ezért is hívtuk meg most a fideszeseket is.

– A norvég pénzek Magyarországon való elosztásáért felelős Ökotárs Alapítvánnyal szemben jelenleg is folyik még a nyomozás. Ezen a ponton lehet egyik vagy másik fél oldalára állni?

– Jogi értelemben nem, de politikailag igen, mert az egész képet kell néznünk, itt nem egyedi esetről beszélünk. A magyar kormány következetesen támadja az ellenzéket és a kritikus civilszervezeteket, az egész légkör szabadságellenes.

– Miért kerül újra Magyarország terítékre? Az ALDE egy olyan országról rendezett vitát, amelynek egyetlen képviselője sincs a liberális frakcióban.

– Értem, hogy a magyarok úgy érzik, támadják őket és ez kellemetlen dolog, de nem Magyarország ellen vagyunk. Ami azt illeti, én már szinte minden uniós ország alapjogokat sértő magatartásával szemben felszólaltam, legyen szó a litván melegellenes törvényekről vagy a romák franciaországi deportálásáról. Meg kell védenünk az alapvető jogokat az Európai Unióban, hiszen különben hogyan képviselhetnénk őket hitelesen? Biztos vagyok benne, hogy számos magyar nem ért egyet azzal a szélsőséges irányvonallal, amit Orbán Viktor követ.

– A Fidesznek masszív demokratikus támogatottsága van Magyarországon, idén csaknem azonos többséggel választották újra őket. Nem lehet azt feltételezni, hogy ez a magyar emberek döntése, amit tiszteletben kellene tartani?

– Erősen megkérdőjelezhető, hogy valóban volt-e alternatíva előttük, hiszen sem a média, sem a törvénye nem igazságos az ellenzékkel.

– Vannak, akik szerint az ön által javasolt plenáris vita és a meghallgatás időzítése nem teljesen független attól, hogy hazánkban egy hónapon belül önkormányzati választásokat tartanak.

– Ez a vád nevetséges. A civilszervezetekre most csaptak le, Orbán ellentmondásos tusványosi beszéde pedig kevesebb, mint két hónappal ezelőtt volt, de már évek óta beszélünk ezekről a problémákról. Nem úgy húztuk elő ezt az ügyet, mint egy nyulat a kalapból! És persze most azt is látjuk, hogy a magyar médiatörvény egyik megalkotóját, Orbán Viktor közeli szövetségesét jelölték az oktatásért, a kultúráért és a médiáért is felelős uniós biztosi posztra. Van egy tendencia, amiről a plenárison beszélni kell.

– Ami az uniós biztosjelöltek meghallgatását illeti, minden jelölt nulláról indul, vagy vannak, akik hendikeppel indulnak a hátterük miatt?

– Persze, hogy számít a hátterük! De nem csak Navracsics Tiborról van szó, akadnak más ellentmondásos jelöltek is. Navracsicsnak kemény meghallgatásra kell készülnie, nagy erőfeszítést kell tennie a bizottság meggyőzésére. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a jelöltek személyét már jóváhagyta az Európai Tanács, azaz minden tagállam, szóval lehet, hogy nekik kellene átgondolniuk a dolgokat. Biztos vagyok benne, hogy elég sok rátermett ember van Magyarországon, nem lett volna muszáj egy olyan politikust jelölni, aki ennyire szorosan kötődik a legellentmondásosabb törvényekhez.

– Tekintve, hogy a plénum egészében szavaz az új bizottságra, megéri az egész testület megválasztását kockáztatni egy jelölt miatt?

– Minden egyes uniós biztosnak teljesen el kell köteleznie magát az európai értékek mellett, függetlenül a portfóliója jelentőségétől. Navracsicsnak, mint mindenki másnak, megvan a joga arra, hogy elkötelezettségét bizonyítsa a bizottság előtt. Ha kudarcot vall, Jean-Claude Juncker megválasztott bizottsági elnöknek kell eldöntenie, hogyan tovább. Az EP-nek nem kell lenyelnie mindent, volt már példa rá, hogy nem hagyott jóvá egy jelöltet.

– Egészében véve, hogyan értékeli az új bizottságot?

– Noha nem mindegyik jelölt felel meg az én politikai ízlésemnek, szerintem a testület nagyon erős és kompetens. Optimista vagyok és szeretném is támogatni őket, de nem mindenáron.