Külföld

Szkripal-ügy: London fenyegetőzik, Moszkva tagad

Szankciók a láthatáron

Éleződik a feszültség a Nyugat és Moszkva között, miután Theresa May brit kormányfő szerint Oroszországban kifejlesztett idegméreggel követtek el az angliai Salisburyben a múlt héten gyilkossági kísérletet Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija ellen.

Putyin szóvivője cirkuszi show-nak minősítette May bejelentését, és az orosz lapok arról írtak, hogy Nagy-Britannia a Szkripal-ügy miatt az ország legkeményebb ellenfelévé válhat Nyugaton, a kétoldalú viszony visszazuhanhat a hidegháborús idők vagy a bolsevik forradalom utáni évek szintjére. „Komoly aggodalmát” fejezte ki a NATO, Moszkvát vádolta Rex Tillerson most leváltott amerikai külügyminiszter, Berlin közös európai fellépést javasolt, Boris Johnson brit külügyminiszter pedig válaszintézkedéseket helyezett kilátásba, ha nem kap hiteles orosz magyarázatot. Orosz kollégája, Szergej Lavrov azt mondta, Moszkva nem bűnös a mérgezésben, és nem is reagál a brit ultimátumra. A moszkvai külügyminisztérium azt kommunikálta, „nem maradnak válasz nélkül” London fenyegetései.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom