Külföld

Szijjártó Péter: Megvédjük a határainkat

Németország hazánk legfontosabb gazdasági és politikai partnere, s külpolitikai kérdésekben Berlin gyakran szolgál iránytűként, az illegális migráció kérdését ugyanakkor máshogy látjuk – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Boris Kalnokynak, a német Die Welt budapesti tudósítójának.

A miniszter kiemelte az orosz–európai viszony normalizálását, amely gazdasági és biztonságpolitikai érdekünk is. „Történelmi tapasztalatunk, hogy a Nyugat és a Kelet közti konfliktushelyzeteknek Közép-Európa mindig vesztese” – fogalmazott.

A migrációval kapcsolatban elmondta, Magyarország két éve azon az állásponton van, hogy az illegális bevándorlás veszélyes Európára, meg kell védeni a határokat, biztosítani kell, hogy Európába csak legálisan lehessen bejutni. Hangsúlyozta, fel kell hagyni a kötelező elosztási kvótára vonatkozó tervekkel, mert ezzel is a bevándorlást bátorítjuk. Az integrációval kapcsolatban azt mondta, Magyarország érdeke az erős Európa, de ehhez erős nemzetállamok kellenek, az EU nem vonhat el több hatáskört.

Kitért arra is, hogy Donald Trump megválasztott amerikai elnök és Orbán Viktor washingtoni találkozójának időpontját csak a januári beiktatás után véglegesítik. Felidézte, mivel az elmúlt években a magyar kormány ellenállt a belügyekbe való amerikai beavatkozási kísérleteknek, nem számolhattunk magas szintű találkozóval, egészen mostanáig.