Külföld

Szijjártó Péter: Erősödni fog a migrációs nyomás

A külügyminiszter szerint egyre drámaibb a menekültválság Görögországban, Európa déli irányból pedig védtelen, ezért fontos, hogy zárva tartsuk a magyar–szerb határt

Európa déli, délkeleti határa nyitott és védtelen, ezért a magyar déli határintézkedéseket a lehető legszigorúbb módon fenn kell tartani – hangsúlyozta Szijjártó Péter külügyminiszter, aki pénteken a visegrádi és a balkáni országok külügyminiszteri találkozóján vett részt.

Szijjártó 20180512
Szijjártó Péter külügyminiszter az athéni találkozón rámutatott, a nemzetközi szervezetekben ösztönzik, nem pedig fékezik a migrációt (Fotó: MTI - KKM)

Ugyanott tartunk, mint 2015-ben, az Európai Unió déli irányból védtelen, a határ tárva-nyitva áll – nyilatkozta tegnap telefonon a távirati irodának Athénból Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető, aki a visegrádi és a balkáni országok külügyminiszteri találkozóján vett részt a görög fővárosban, elmondta: csak a két éve megkötött, EU és Törökország közötti migrációs megállapodás betartásán múlik, hogy érkezik-e újabb migrációs hullám Európába déli, délkeleti irányból. „Ezért is rendkívül fontos, hogy Magyarország déli határát zárva tartsuk. Ugyanis ha megindul egy újabb illegális bevándorlási hullám a Nyugat-Balkánon keresztül délkeleti irányból, az azonnal meg fog jelenni – más akadály nem lévén – Magyarország déli határánál” – jelentette ki a külügyminiszter.

Szijjártó szerint Európa jövőjének kérdésével kapcsolatban elkerülhetetlen, hogy a migrációs válság legyen a legfontosabb napirendi pont. „Görögországban a helyzet napról napra válik egyre drámaibbá. A Szalonikibe érkező illegális bevándorlók száma csak áprilisban a hatszorosára nőtt” – részletezte, hozzátéve: a helyiek szerint lassan a 2015-öshöz hasonló helyzet kezd előállni, ráadásul a görög alkotmánybíróság kimondta, hogy a szigetekre érkezők továbbutazhatnak az ország szárazföldi részébe. „Onnan pedig ki tudja, hová távoznak?” – tette fel a kérdést a miniszter.

A migrációs nyomás a tárcavezető szerint egészen biztosan növekedni fog, mert a nemzetközi szervezetekben folyó viták inspirálják a migrációt, ahelyett, hogy megállítanák. „Ezen viták során folyamatosan azt halljuk, hogy a migráció jó, hogy a migrációt ösztönözni kell” – mutatott rá. Szerinte az afrikai álláspont felülírja az uniós álláspontot, az EU pedig belesimul az afrikai kontextusba, és mindez ösztönzőleg hat a migrációs folyamatokra. „Mivel Európa déli, délkeleti határa – ugyanúgy, mint három esztendővel ezelőtt – nyitott és védtelen, ezért a magyar déli határintézkedéseket a lehető legszigorúbb módon fenn kell tartani” – szögezte le Szijjártó Péter.

A külügyminiszter aggodalmait látszik igazolni a Nezavisne Novine című boszniai lap egyik pénteki cikke, amely szerint az év eleje óta mintegy 3500 migráns lépett be Bosznia-Hercegovinába, ami háromszorosa a tavaly egész évben regisztráltak számának. A hatóságok úgy vélik, hogy új, a korábbinál veszélyesebb balkáni migránsútvonal van kialakulóban. A hivatalos adatok szerint május eleje óta naponta 80-120 migráns érkezik Boszniá-ba, az elhelyezésükre létrehozott befogadóközpontok pedig megteltek, ezért sokan közülük a szabad ég alatt alszanak. A hatóságok közölték, az illegális bevándorlók azonosítása nehéz, dokumentumaik ugyanis nincsenek, és nem hajlandók ujjlenyomatot adni.


Röviden

Az illegális migráció problémáját Európán kívül kell megoldani – jeletette ki Andrej Babis ügyvezető cseh miniszterelnök a Hospodárské Noviny cseh lapnak adott interjúban. A pénteki cikkben Babis azt mondta, a bevándorlási kvóták helyett „az ENSZ Biztonsági Tanácsa szintjén el kellene érni, hogy béke legyen Szíriában vagy Líbiában, és hogy ezeket az országokat újjáépítsék”. Az ügyvezető kormányfő ismét elmondta, hogy a kvóták számára elfogadhatatlanok. Szerinte a visegrádi csoport szeretné, ha megmaradnának Európa hagyományos értékei.

Az embercsempészek támogatásával lenne egyenlő a líbiai menekülttáborokban rekedt emberek átszállítása Európába – mondta Angela Merkel pénteken Münsterben, a német katolikusok 101. nagygyűlésén, egy pódiumbeszélgetésen. A német kancellár szerint fel kell számolni az illegális migrációt. A menekültek Európába jutásának „legális formáit akarjuk, és nem azt, hogy az emberek az életüket kockáztassák, és a pénzüket maffiaszerű szerveződéseknek adják” – mondta.

Európában a bevándorlás okozza a megosztottságot egy kutatás szerint – írja a 888.hu. A legmegosztottabb európai társadalom az olasz, ott az emberek 61 százaléka gondolja azt, hogy ezért a migráció a felelős. Őket követi Svédország (50), Németország (46), majd Franciaország (45 százalék). Magyarországon az emberek 31 százaléka vélekedik így.

A svéd választások közeledtével a bűnügyi statisztikával foglalkozó kormányügynökség, a Brå bejelentette, a jövőben adatokat fog szolgáltatni a migráció és a bűnözés közötti kapcsolatról. A svéd állam eddig nem tüntette fel a hivatalos bűnügyi statisztikában a bevándorlóháttérrel rendelkező embereket.