Külföld

Szijjártó: Fontos a bizalmi alap

Ha Pozsony és Budapest viszonya jó, azzal jól járnak felvidéki honfitársaink is

A helyi magyar közösség is jól jár a „szoros és megbízható” szlovák–magyar szövetségesi viszonynak köszönhetően – mondta el Szijjártó Péter szerdán Pozsonyban, miután látogatást tett a Magyar Közösség Pártjának (MKP) központjában.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte, a két ország közötti sikertörténetek olyan bizalmat alapozhatnak meg, amely lehetővé teszi súlyosan érzékeny kérdések felvetését is. Mint mondta, a magyar kormány vajdasági és kárpátaljai mintára gazdaságfejlesztési programot indít, jelentős költségvetési forrásokból a Felvidéken is, az MKP-val együttműködve. Menyhárt József pártelnök örömtelinek nevezte, hogy szervezete a magyar kormány stratégiai partnere a régióban, az őszi megyei választásokra utalva pedig úgy fogalmazott, az idei év fontos határkő lesz, és az MKP mindent megtesz azért, hogy megőrizze pozícióit a helyhatóságokban. Szijjártó erre úgy reagált: nem titok, hogy Budapest a magyar érdekképviselet megerősödése érdekében az MKP-nak szurkol.

Apró lépésekben, de javul a szomszédos országokban élő magyarok helyzete: Szerbiában jobban odafigyelnek a magyar emberekre, Szlovákiában pedig egy törvénymódosításnak köszönhetően megmenekülnek a korábban bezárásra ítélt kisiskolák. Ezért is fontos, hogy hazánk példát mutasson a szomszédos országoknak – mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. A politikus a köztévé reggeli műsorában arra célzott: minden engedmény és lehetőség, amelyet a magyarországi nemzetiségeknek megadunk, pozitívan hat a külhoni magyarság életére, hiszen mintául
szolgálhat a szomszédaink számára. Hozzátette: a hazai nemzetiségek bátran vállalják identitásukat, és ez semmit sem gyengít kapcsolatukon, a magyar társadalommal, de a magyar állam erején sem. Sőt: erősíti azt. Kedden egyébként hasonló megfontolásokból nemzetiségi iskolák és óvodák kaptak 150 millió forintos kiegészítő támogatást a költségvetésből.


Korai támogatás a magyar identitásnak

Az egész Kárpát-medencére kiterjedő óvodafejlesztési programot jelentett be Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár: 68 új óvoda építésére, 215 fejlesztésére, valamint több mint 1500 magyar sarok kialakítására jut pénz az államtitkárság megnövelt költségvetéséből. A 17,2 milliárd forintos program célja, hogy az erdélyi, felvidéki, muraközi, horvátországi és kárpátaljai gyerekeket már az első pillanatban „megfogják” a magyar kultúrának, és segítsék megtartani identitásukat, ennek keretében a jelenleg 48 ezerről 60 ezerre szeretnék duzzasztani a határon túli magyar óvodások számát. A program során tréningeket és kutatásokat is támogatnak, de az itthon ismert gyermekpszichológus- és logopédus-hálózatot is szeretnék a határon túlra kiterjeszteni. Minél hamarabb és minél tovább kap intézményi keretek között is anyanyelvi nevelést a gyerek, annál erősebb lesz a magyar identitása – mondta el lapunknak Varga Tibor, az MKP ifjúsági tagozatának, a Via Nova Ifjúsági Csoportnak az elnökhelyettese. Úgy fogalmazott: csak az anyanyelvű oktatás garantálja, hogy a gyermek valóban kötődni fog a magyar hagyományokhoz és kultúrához. Egyébként, mint mondta, egyre nő a magyar iskolákba beíratott elsősök száma.