Külföld

Szijjártó: A román kormányfő fenyegetőzése elfogadhatatlan

A minimum, hogy bocsánatot kér a zászlót tűző magyaroknak akasztást ígérő Mihai Tudose– Kelemen Hunor lapunknak elmondta: az RMDSZ büntetőfeljelentésen gondolkozik

A teljes erdélyi és anyaországi magyar politikustársadalom felháborodott Mihai Tudose román kormányfő magyarellenes kijelentései miatt. Szijjártó Péter külügyminiszter berendelte a román nagykövetet, aki azonban kitért az érdemi válaszok elől.

Mihai Tudose 20180113
A román külügyi tárca szerint nem volt magyarellenes Mihai Tudose kijelentése (Forrás: Európai Tanács)

Határozottan reagált a magyar külügy a román miniszterelnök autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozatára – Mihai Tudose szerda este a Realitatea hírtévének azt mondta, „Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogyha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”.

Szijjártó Péter péntek reggel berendelte Románia budapesti nagykövetét, aki viszont mindenféle „nyelvtani magyarázatot” próbált adni a „lebegni, szállni, lógni igék” viszonyáról.

Szijjártó hangsúlyozta, a romániai magyarság érdekében a kormány mindig a tiszteletteljes viszonyban volt érdekelt, azonban az, hogy Tudose „egy nemzeti közösséget, annak képviselőit gyakorlatilag kivégzéssel fenyegetett meg, teljes mértékben elfogadhatatlan, méltatlan Európához, az európai értékekhez, a 21. századhoz”. A helyzetet minél előbb rendezni kell: a minimum a bocsánatkérés, s hogy a kormányfő világossá teszi, nem arra gondolt – „ha nem arra gondolt” – jegyezte meg. A kormány mellett tiltakoztak a magyar ellenzéki pártok is, Szávay István jobbikos képviselő például kötéllel a nyakában szólította fel lemondásra Tudosét.

Tőkés László EMNP-elnök szerint a román miniszterelnöknek távoznia kell „brutális, hungarofób megnyilatkozása” miatt. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint szintén nem maradhat az unióban tisztségben az, aki ilyen kijelentéseket tesz. Mint lapunknak elmondta, példátlan, s a kormányfőtől is szokatlan volt az elhangzott szöveg, s sérelmezték, hogy sem a román kormány, sem az ellenzék részéről nem határolódott el senki e szavaktól. Kérdésünkre közölte, a Diszkriminációellenes Tanácsnál és nemzetközi szervezeteknél panaszt tesznek, és a büntetőfeljelentésen is elgondolkodtak.

Mihai Tudose román kormányfő az alkotmány betartásának szükségességére hívta fel a figyelmet, de nyilatkozata nem volt magyarellenes – áll a román külügyminisztérium pénteki közleményében. A bukaresti külügyi tárca egyenesen azt írja, hogy az autonómiaigény megfogalmazása az, ami nem tesz jót az etnikai harmóniának és a magyar–román kapcsolatoknak. „A román külügyminisztérium elítél minden ilyen provokációt, főleg abban az évben, amikor Románia az összefogás és tolerancia, az etnikai hovatartozástól független kölcsönös tisztelet jegyében szeretné megünnepelni a nagy egyesülés centenáriumát” – írták a közleményben.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom