Külföld

Szigorúbb szabályozást várnak az osztrákok a bevándorlás ügyében

Strache szerint nem az unióból érkezőkkel van baj

Ausztria lakosságának közel húsz százaléka bevándorló vagy azok leszármazottja – állapította meg a hét elején bemutatott jelentésében Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter.

Strache
Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke (Fotó: Reuters/Heinz-Peter Bader)

A beszámoló szerint az alpesi országban 1,2 millió elsőgenerációs bevándorló él, és 428 ezer a második nemzedékből, aki már Ausztriában született, de külföldi szülőktől. A fővárosban olyan magas az első- és második generációs bevándorlók aránya, hogy csaknem Bécs lakosságának felét teszik ki.

A tárcavezető több javaslatot is megfogalmazott a bevándorlók integrációjának javításáért, például a gyerekek kötelező németnyelv-oktatását illetően. Kurz konkrét javaslatait egy tizenhét fős szakértői bizottsággal készítette elő, amelynek vezetője, Heinz Fassmann a hétfői sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy nem akarnak az iskolákban szegregációt. Arra is kitértek, hogy egy újfajta vendégszeretet, a „Wilkommenskultur” segítségével tartsák Ausztriában az ott egyetemet végzett külföldieket. Terveik szerint megkönnyítenék a külföldön szerzett képzettségek elismerését, és más területeken is csökkentenék a bürokráciát.

A külügyminisztérium bizonyos felvetéseit támogatta, ám összességében kevésnek találta a terveket az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke. Heinz-Christian Strache másnap sajtótájékoztatót tartott, ahol kifejtette, nem tartja elég elhivatottnak Kurzot. A közvélemény-kutatásokon hónapok óta az élen szereplő ellenzéki párt vezetője többször hangsúlyozta már, hogy a külügyi tárca értékelésénél lényegesebben sötétebben látja az integráció helyzetét. Strache szerint Kurz hibázik, amikor az uniós állampolgárokra helyezi a hangsúlyt ebben a kérdésben, mert szerinte velük van a legkevesebb gond, szemben a párt álláspontja szerint beilleszkedni nem akaró törökökkel szemben.

Strache keményebb intézkedéseket sürgetett, például azt, hogy korlátozzák az iskolai osztályokban a külföldiek arányát – mint felidézte, pártja már 1993-ben is harmincszázalékos limitet követelt. Az FPÖ elnöke szerint azoknak a gyerekeknek, akik nem tudnak németül, külön osztályban kellene tanulniuk.


Kisebb Európai Parlamentet akar Vilimsky
Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti delegációvezetője a közszolgálati televíziónak szerdán elmondta, a nehézségek ellenére továbbra is bízik abban, hogy sikerül megalakítaniuk a frakciójukat az EP-ben. A nemrég lapunknak is interjút adó Harald Vilimsky szerint a nyári szünet végén, szeptemberben lehet számítani rá, hogy konkrétabb előrelépéseket tesznek. Az osztrák párt főtitkára ismét hangsúlyozta, hogy csökkenteni kéne az európai parlamenti képviselők létszámát, és egy átszervezett rendszerben azt sem tartja lehetetlennek, hogy a képviselők egyidejűleg a nemzeti parlamentjükben is mandátumot szerezzenek. Mint mondta, ezzel segíteni lehetne azon a problémán, hogy a tagállamok lakosai gyakran nem is ismerik saját brüsszeli és strasbourgi képviselőiket.