Külföld

Széteshet a szlovák koalíció, előre hozott választás jöhet

Gyűrűzik a pozsonyi kormányválság, miután a Szlovák Nemzeti Párt felmondta a társulást; egyes elemzők komoly bajnak, mások asztalcsapkodásnak látják

Valóban a Fico-kormány végét jelentheti sokak szerint az a koalíciós válság, amelybe az taszította a kabinetet, hogy a Szlovák Nemzeti Párt elnöke váratlanul, egyoldalúan felmondta a tavaly szeptemberben kötött koalíciós szerződést. A legkisebb koalíciós partner, a szlovák–magyar Most-Híd párt és mások inkább bizakodóak.

Szinte teljes hírzárlat lépett életbe a résztvevők részéről a kedd délelőtti koalíciós tanács ülésén elhangzottakkal kapcsolatban, amit elvileg tárgyalási céllal hívtak össze. Mindössze Bugár Béla, a Most-Híd elnöke adott rövid és kitérő nyilatkozatot a sajtónak. Szerinte őszinte volt a tanácskozás, rájött mindenki, hogy a mostani koalíciónak nincs alternatívája, a felek pénteken újra egyeztetnek.

Emlékezetes: a Robert Fico vezette kabinet azután került válságba, hogy hétfőn a kormányzó szövetségben levő második legerősebb párt, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Andrej Danko egyoldalúan és váratlanul felmondta a tavaly szeptemberben kötött koalíciós szerződést, amelynek köszönhetően összeállt az SNS, az Irány-Szociáldemokrata (Smer-SD), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Bugár Béla vezette Híd-Most szövetsége. Danko annyit mondott, a koalíciós partnerek kölcsönös bizalmának megújítása mellett „elkerülhetetlenné vált a koalíción belüli kapcsolatok újratárgyalása”. Ezt Robert Fico miniszterelnök, a vezető kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia elnöke hétfőn abszurdnak nevezte, ahogy a legkisebb kormánypárt, a Most-Híd is így tett.

Azóta mindenki a maga berkein belül tanácskozott, s a legerősebb, a Smer–SD, Fico pártjának felső vezetése sajtóértesülések szerint úgy döntött, hogy nem enged Danko követeléseinek. Az SNS alelnöke, Andrej Hrnko pedig arról beszélt, hogy ő sem érti elnöke indokait. A kedd délelőtti tanácskozás kapcsán Bugárral értettek többen egyet: „Nem eszik olyan forrón a kását, még kevésbé az SNS politikai konyháján” – mondta a baloldali pozsonyi Pravdának Michal Horsky politológus, aki „asztalcsapkodásnak” nevezte az SNS elnökének lépését, amely nem hoz majd előre hozott választást; ennél elképzelhetőbb, hogy bizonyos személyeket erre hivatkozva leváltanak. Mint a politológus fogalmazott, „a forró kása hamar lehűl”, mert az ellenzék nem képes életképes alternatívát felmutatni, így tényleg nincs sok alternatívája a jelenlegi koalíciónak. Hasonlóképpen vélekedett Pavel Haulík, az MVK közvélemény-kutató ügynökség vezetője is, aki szerint Dankóék át akarják formálni a koalíción belüli viszonyokat, de az SNS sem fogja megkockáztatni, hogy sokáig húzza a dolgot. A liberális Sme kommentátora pedig azt írta, hogy egyik félnek sem érdeke a hatalmat bizonytalanságra cserélni.

Korábban megszólalt a Magyar Közösség Pártja (MKP), amely sajtóközleményben azt írta: a lépés megmutatja, mennyire kényszer- és önérdekszülte ez a koalíció.

Az SNS egyébként három miniszteri pozíciót birtokol, Danko pedig egyben a pozsonyi parlament házelnöke is.