Külföld

Szép szavak és fenyegetések

Cameron a fonttal bírná maradásra a skótokat

Egy friss felmérés szerint nagyjából fele-fele arányban támogatják vagy ellenzik a skótok a Nagy-Britanniától való elszakadás lehetőségét. David Cameron brit kormányfő azzal próbál hatni a skótokra, hogy egyértelművé tette: ha elmennek, elvesztik a fontot.

cameron
David Cameron brit kormányfő skóciai gyárlátogatáson (Reuters/Danny Lawson/Pool)

Mindössze három héttel a Skócia elszakadásáról szóló népszavazás előtt jelentősen csökkent a különbség a függetlenség híveinek és ellenzőinek aránya között. Egy tegnap közzétett közvélemény-kutatás szerint az elszakadás támogatóinak aránya a három héttel korábbi negyvenhárom százalékról negyvenhét százalékra emelkedett, és ennek megfelelően csökkent azok aránya is, akik Nagy-Britannián belül maradnának – igaz, még mindig ők vannak többségben.

A felmérést aztán készítették, hogy a függetlenséget támogató Alex Salmond skót miniszterelnök kerekedett felül egy televíziós vitában a Better Together (Jobb együtt) nevű skót függetlenségellenes kampány vezetőjével, Alistair Darlinggal szemben. A jelenlegi kormányfő és az előző brit munkáspárti kormány pénzügyminisztere a legnagyobb skót városban, Glasgow-ban csapott össze kedd este. Ráadásul a glasgow-i The Herald hasábjain kétszáz függetlenségpárti üzletember nyílt levele jelent meg, amelyben kifejtették, hogy az elszakadás milyen gazdasági előnyöket jelenthet a térségnek, amelyet szerintük London gyakran inkább fejős tehénnek tekint, mintsem a brit gazdaság stratégiailag fontos részének.

David Cameron maradásra próbálja bírni a skótokat, szép szóval és fenyegetéssel is. Csütörtökön este Glasgow-ban szólalt fel a brit iparszövetség helyi rendezvényén, és közölte, mindenki tudja, hogy válás esetén általában nem marad közös a bankszámla és a hitelkártya. A brit kormányfő szerint a sikeres valutaunióhoz politikai és gazdasági unió is kell, vagyis ha a skótok elmennek, akkor nem használhatják tovább a fontot. A brit pénzügyminisztérium nemrég közleményt adott ki arról, hogy „ha Skócia otthagyja az Egyesült Királyságot, otthagyja a fontot is”, mert az Egyesült Királyság nem vállalhatja a kockázatot, hogy adófizetőinek kelljen szükség esetén pénzügyileg kisegíteniük „egy külföldi országot és annak bankjait”.