Külföld

Szekustempó a magyar iskola ellen

Egyre szorosabb az ostromgyűrű az anyanyelvi oktatás marosvásárhelyi bástyája körül, de nem adja a líceumot a közösség

Több fronton támadják a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnáziumot a román hatóságok, pellengérre állítva az intézményt, a tanárokat és a szülőket is. A magyar iskola közössége azonban nem hagyja magát.

marosvásárhelyi líceum 20170304
Sokan vélik úgy: a gimnázium épületének sorsa áll a Háttérben (Forrás: Facebook)

Szinte naponta vesz újabb fordulatot a marosvásárhelyi líceum ügye. Az intézmény vezetője, Tamási Zsolt ellen azért indított eljárást tavaly novemberben a korrupcióellenes ügyészség (DNA), mert szerintük törvénytelenül hozták létre 2014-ben az iskolát. A DNA drákói szigorral csapott le – ahogy a lapunknak korábban nyilatkozó Illyés Gergely politológus is jelezte, magyar érintettek esetén eleve buzgóbban szoktak vizsgálódni.

A támadás célpontjaivá váltak az intézmény mellett annak tanárai, a szülők, de még a diákok is. A Magyar Hírlapnak több tanár elmondta, hogy a hercehurca óta összesen kétszer kapott fizetést; a decemberi és januári bérüket alig egy hete utalták át, és egyébként is teljes a bizonytalanság. Hétfőn, a beiratkozások napján a tanfelügyelőség telefonon tiltotta meg a líceumnak, hogy felvegye a jelentkezőket a népszerű intézmény két előkészítő osztályába. A hét közepén pedig a DNA tanúként idézte be a két éve ott tanuló diákok szüleit, és tervben volt még a gyerekek becitálása is. A tét minden helyi forrásunk szerint az egykor az egyháztól államosított, majd most visszakapott patinás épület, amelyben hosszas alkudozás után bérlőként ott maradhatott a román Unirea Főgimnázium is.

A vészharangok hangja időközben eljutott a politikusokig is. Potápi Árpád és Soltész Miklós államtitkár hétfőn felszólította a román hatóságokat, hogy fejezzék be az iskola ellehetetlenítését és a szülők vegzálását, kedden Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke a román parlament alsóházában adott hangot tiltakozásának. Az RMDSZ levélben tájékoztatta a helyzetről Klaus Johannis államfőt, és panaszt tett a Legfelsőbb Bírói Tanácsnál is. Kelemen Hunor pártelnök közölte: egyértelmű, hogy a DNA a Securitate módszereivel félemlíti meg a szülőket és a helyi magyarokat, pénteken pedig már a katolikus egyház szervezetei is levélben kifogásolták az eljárás módját.

A kihallgatások egyetlen célja a zaklatás lehet – értett egyet a lapunknak nyilatkozó Kincses Előd. A szülőknek semmi közük a 2014-es iskolaalapításhoz, hiszen egy már létező intézménybe íratták be gyermekeiket – tette hozzá az ügyvéd, aki az iskola igazgatóságának segített megszerkeszteni és benyújtani a közigazgatási panaszt a beiratkozási tilalom kapcsán. A szülőket ráadásul a tárgyhoz egyáltalán nem tartozó dolgokról faggatták, például annak a január 30-i beadványnak a keletkezéséről, amelyet a gimnázium védelmében írtak, de azt is megkérdezték tőlük, miért ide íratták a gyermeküket. Volt, akit azzal is fenyegettek, hogy nem számítják be majd a „nem létező iskolában” töltött éveket a diákoknak.

A nekünk nyilatkozó tanárok azt mondták: úgy érzik, magukra hagyták őket. A politikától kevés gyakorlati segítséget kaptak, az egyháznak pedig korlátozott a mozgástere. Emellett „albérlőjük”, az Unirea részéről is ellenséges indulatokat éreznek, és a román média is sokszor ferdítve tájékoztat ügyükről. Attól is tartanak, hogy a beiratkozási tilalom miatt kevesebb lesz a diák, ami további problémákat okozhat. A tanárok azonban mindezek ellenére azon igyekeznek, hogy a gyermekek ne érezzék az eljárás súlyát: versenyeken sikerrel indulnak velük, rendezvényeket tartanak, nem engedik, hogy a DNA megkeserítse az életüket.

Mint Kincses elmondta, hétfőn több szülő is jelzést kapott, hogy gyermeküket is ki fogja faggatni az ügyészség. Amikor azonban az ügyvéd az egyik szülő kihallgatásán megjelent, a DNA hirtelen elállt a tervétől. Az ügyvéd szerint felszólalása és a médiabotrány után szerdán már rendőrök siet­tek a beidézettekhez, jelezve, nem lesz kihallgatás. A Vásárhelyi Hírlap úgy tudja, volt, akinek a szeme láttára tépték össze az idézést, mondván, az már nem érvényes. Kincses hozzátette: még kérdéses, hogy mindez csak ideiglenes visszakozás, vagy az illetékesek lassan belátják, hogy nem folytathatják ezt a gyakorlatot.


Nekimentek a székely autonómiának

Féltől három évig terjedő börtönnel sújtaná a székely autonómiatörekvés híveit Tudor Ciuhodaru. A kormánypárti PSD képviselője az alkotmányos rend megváltoztatására irányuló cselekményekre csapna le, amelyek Románia „nemzetállami lényegét” kétségbe vonják. Ciuhodaru szerint a március 10-i székely szabadság napján Marosvásárhelyen összeülő Székely Nemzeti Tanács (SZTN) is ilyen. Az SZNT vezetői korábban közölték: békés és alkotmányos keretek között szervezik meg az eseményt. Tavaly egyébként a csendőrség száz szervezőt és résztvevőt bírságolt meg a rendezvényen – ellentétben az elmúlt hetek kormányellenes demonstrációival, ahol senkit.