Külföld

Svédországban ma a legnagyobb veszély a radikális iszlám

Újabb párizsi merénylőt sikerült azonosítani

A társadalmat fenyegető legnagyobb veszélyként a radikális iszlám ideológia által inspirált támadásokat jelölte meg a svéd nemzeti terrorveszély-megfigyelő központ (NCT) tegnap nyilvánosságra hozott jelentése, példaként említve az Iszlám Állam és az Al-Kaida terrorszervezetet.

A jelentésben szerepel, hogy nem maguk a szervezetek által szervezett támadások jelentik a legnagyobb problémát, hanem az általuk inspirált egyéni akciók. Mats Sandberg, az NCT vezetője a svéd közszolgálati rádiónak elmondta: egy egyéni akciónak sokkal nagyobb a valószínűsége, mint egy összehangolt, sokszereplős támadásnak.

Svédországban a terrorveszély szintje az ötfokozatú skálán továbbra is a hármas, emelt minősítésen marad az iszlám radikalizmus miatt. A titkosszolgálat úgy gondolja, körülbelül háromszáz svéd állampolgár utazott Szíriába vagy Irakba, és csatlakozott az Iszlám Államhoz vagy hasonló szervezethez. Köztük lehetnek olyanok, akik hajthatnak végre támadásokat, de Sandberg szerint a 2016-os európai támadásokat főleg helyi lakosok követték el: „A nyugati világban azt kell látnunk, hogy a tervezett és végrehajtott támadások nagy része olyan emberekhez köthető, akik nem jártak konfliktuszónában” – mondta a svéd rádiónak. A jelentés kitér arra is, hogy a szélsőséges politikai terrorizmussal kapcsolatos kockázat alacsony, azaz kettes fokozatú az ötös skálán, de vannak mindkét csoportban egyének, akik képesek lehetnek erőszakos cselekedeteket véghezvinni.

Közben francia rendőrségi források tegnap közölték, hogy azonosították a 2015. november 13-i százharminc áldozatot követelő párizsi merényletek egyik újabb öngyilkos merénylőjét. A titkosszolgálatok feltételezése szerint az a terrorista, akinél Ammar Ramadan Mansour Mohamad al Sabaawi névre kiállított hamis szíriai útlevelet találtak egy Moszulból érkezett húsz év körüli iraki állampolgár. Egy hírszerzési feljegyzés szerint a férfi családja ötezer dollárnak megfelelő iraki dinárt kapott az Iszlám Államtól a párizsi támadást követően, de azt mondták, egy bagdadi öngyilkos merényletért kapták a hozzátartozók. A férfi és az egyelőre nem azonosított másik merénylő 2015. október 3-án a menekülthullámmal érkezett Görögországon keresztül Európába, s áthaladtak Magyarországon is.


Nem a Reina klub volt az eredeti célpont

Túl nagy volt a rendőri biztosítás az isztambuli Taksim téren, ezért választotta a Reina klubot a támadás célpontjának a szilveszteri merénylet hétfőn elfogott gyanúsítottja. Abdulgadir Masharipov első kihallgatásának részleteiről a Hürriyet című török lap számolt be rendőrségi forrásokra hivatkozva. Az üzbég férfi azt vallotta, hogy a támadásra szólító parancsot az Iszlám Állam szíriai központjából, Rakka városából kapta. Először a Taksim térre ment, ahol nagy erőkkel volt jelent a rendőrség, ezért kapcsolatba lépett a rakkai parancsnokkal, és új helyszínt keresett. Miután rátalált a kevésbé biztosított Reina klubra, újra felhívta a parancsnokot, aki jóváhagyását adta. A tettes elmondása szerint ezután taxival hazament a Zeytinburnu körzetben található lakására, ahol magához vette fegyverét és a villanógránátokat. Később visszatért és teljesítette a parancsot. (HSZ)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom