Külföld

Súlyos harcok voltak az éjszaka Ukrajnában

A hadsereg Mariupol védelmét erősíti, Luhanszkot már elveszítették +VIDEÓ

A Moszkva-barát szakadárok teljesen ellenőrzésük alá vonták Luhanszkot, miután az utolsó ukrán katonai egység is elhagyta a kelet-ukrajnai várost. Az ukrán katonák csütörtökre virradóra legalább száz szakadár fegyverest és orosz katonát öltek meg Kelet-Ukrajnában, ahol az éjszaka folyamán is súlyos harcok voltak. Az ukrán hadsereg megerősítette csütörtökön az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol védelmét. Kijev szerint egy páncélozott járművekből álló, feltehetően orosz katonai konvoj tart a város felé.

A hadsereg megerősítette Mariupol védelmét

Egy neve elhallgatását kérő ukrán katona arról tájékoztatta a Reuters brit hírügynökséget, hogy oroszbarát felkelők nyomulnak páncélosokkal, páncélozott csapatszállítókkal és tüzérségi fegyverekkel a kikötőváros felé. A fegyveres erők egy másik tagja szerint a lázadók hatalmukba kerítettek egy, Mariupoltól hét kilométerre található katonai ellenőrzőpontot. "Támadásra készülnek, de mi itt fogjuk várni őket" - mondta a katona.

Szerhij Taruta, Donyeck megye kormányzója ígéretet tett rá, hogy szükség esetén megvédik Mariupolt a felkelőktől, ugyanakkor abbéli reményét is kifejezte, hogy pénteken sikerül tűzszünetet kötni a szembenálló felek között. "Harcolni fogunk, hogy visszaverjük a +donyecki népköztársaságot+, Oroszországot és bárkit, aki idejön. Megvédjük a várost" - jelentette ki a frontra látogató kormányzó.

Az ukrán ENSZ-nagykövet ezzel párhuzamosan közölte, hogy csütörtök reggel egy - négy orosz harckocsiból, három másik páncélozott járműből és mintegy ötven katonából álló - konvoj indult a Donyeck megye déli részén fekvő Novoazovszkból az onnan nem messze lévő Mariupolba. Jurij Szergejev szerint bár a kormányerők feltartóztatták a hadoszlopot, a harcok még jelenleg is zajlanak. A diplomata elmondta, a misszió célja szerinte nagy valószínűséggel Mariupol védelmi képességeinek a felmérése lehet.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy tucatnyi robbanást hallottak Mariupol környékén és fekete füstoszlopot láttak felemelkedni a várostól néhány kilométerre keletre. Donyeck megye kormányzó-helyettese Facebook-bejegyzésében azt állította, hogy a kormányerők megsemmisítették a Moszkva-párti lázadók négy páncélozott harcjárművét.

Objektum doboz

Luhanszk már a szeparatistáké

Erről a kijevi önkormányzat ülésén számolt be csütörtökön Anton Sapoval, a Kijiv-12 zászlóalj parancsnokhelyettese.

Ez a zászlóalj volt az utolsó katonai alakulat, amely védte állásait a megyeszékhelyen, de miután csütörtökre virradóra a szakadárok tűz alá vették és teljesen megsemmisítették ottani támaszpontjukat, a katonáknak vissza kellett vonulniuk, el kellett hagyniuk a várost - idézte az UNIAN hírügynökség a katonatisztet.

A kijevi média arról is hírt adott csütörtökön, hogy az ukrán fegyveres erőknek el kellett hagyniuk a Donyeck megyei Debaljcevét is, miután több ezer orosz katona közelítette meg a várost, és orosz haditechnika összevonása zajlik a térségben.

Sapoval elmondta, azt a parancsot kapta feletteseitől, hogy tartsanak ki a végsőkig, de ő mégis úgy döntött, hogy kivonja a katonáit. Biztos abban, hogy helyes döntést hozott, ellenkező esetben ugyanis szerinte katonák százai haltak volna meg.

Sapoval szerint a szakadárok éjszakai támadásának voltak halottjai és sebesültjei is, de számokat nem közölt.

Az ukrán média közben csütörtökön arról is hírt adott, hogy egy odesszai bíróság döntése alapján dezertálásért őrizetbe vették a Prikarpattyja ukrán zászlóalj parancsnokát. Vitalij Komart azzal vádolják, hogy a Donyec-medencében zászlóaljával együtt elhagyta a harcteret Ilovajszk városánál, ahol az eddigi legsúlyosabb veszteségeket szenvedték el az ukrán fegyveres erők.

Rengeteg áldozatot követelt az éjjeli támadás

Timcsuk szerint az erőátcsoportosítás után a hadsereg csapásokat mért az ellenség állásaira Donyecknél, Horlivkánál, Szukalova Balkánál, Sztarobesevenél és Amvroszijevkánál. A szakadárok és az orosz hadsereg támadásai alábbhagytak ugyan, de nőtt közvetlenül Oroszország területéről indított támadások száma - idézte az UNIAN hírügynökség Timcsukot.

ukr
Forrás: AFP, AP, Reuters, MTI