Külföld

Súlyos harcok dúlnak Délkelet-Ukrajnában

videó!

Miközben ukrán határőrök hajnal óta próbálják védeni magukat mintegy négyszáz szakadár fegyveres támadásával szemben a kelet-ukrajnai Luhaszk város peremén, a LifeNews orosz televízió hétfő úgy mutatta be a harcot, mint az ukrán fegyveres erők támadását Luhanszk békés lakossága ellen.

Az összetűzésben hét határőr megsebesült, és legalább egy szakadár meghalt.

Az úgynevezett "délkeleti hadsereg" mintegy száz fegyverese éjfél után vette körül a Luhanszk déli peremén, a város Mirnij negyedének közelében szolgálatot teljesítő határőr-alakulatot, és mintegy négy órával később, a hajnali órákban gépfegyverekkel, nagy kaliberű golyószórókkal, illetve gránát- és aknavetőkkel lőni kezdték.

Az első, negyven perces rohamot a határőrök sikeresen visszaverték, de a szakadárok újabb támadásokat indítottak. Orvlövészeik egy közeli többszintes lakóház ablakaiból lövik a határőröket. Az UNIAN hírügynökség több videofelvételt is közzétett a harcokról.

Objektum doboz

Az UNIAN jelentése szerint reggel hét órára megnégyszereződött a támadók száma, akkor már mintegy négyszáz fegyveres támadta az ukrán határőröket, miközben a határőrség közleményében arra panaszkodott, hogy egyelőre nem érkezett segítség hadseregtől és a rendőrségtől, a helyszínre küldött vadászgép pedig nem adhatott le célzott lövéseket a szakadárokra, miután azok lakások ablakaiból lőnek, s az Unian értesülései szerint a békés lakókat nem engedték ki a házból.

Hasonló incidens történt két napja, szombatra virradóra: akkor mintegy nyolcvan, állig felfegyverzett Moszkva-barát szakadár rohant le egy másik határőr-alakulatot ugyanebben a térségben, de a határőrök a légierő támogatásával visszaverték a támadást, és veszteségeket sem szenvedtek. Visszavonulásuk után azonban a szakadárok elaknásították a határátkelő környékét, a határőrök pedig bennrekedtek az épületben.

Egy orosz tévé állítása szerint az ukrán erők lövik Luhanszk lakosait

ukrajna harcok_1