Külföld

Sújtólégrobbanás történt egy csehországi szénbányában

Orbán Viktor részvétet nyilvánított a csehországi bányaszerencsétlenség miatt

Sújtólégrobbanás történt egy csehországi bányában csütörtök éjszaka, tizenhárom vájár meghalt - közölte pénteken az OKD állami bányavállalat szóvivője.

Orbán Viktor részvétet nyilvánított a csehországi bányaszerencsétlenség miatt

A cseh és a lengyel miniszterelnöknek küldött levélben nyilvánított részvétet Orbán Viktor kormányfő a csütörtök éjszakai, csehországi bányaszerencsétlenség után - tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken az MTI-t.
Az azonos tartalmú két levélben Orbán Viktor azt írta: mély megrendüléssel értesült a csehországi Karviná szénbányájában bekövetkezett tragikus szerencsétlenségről. "Kérem, a magyar emberek nevében fogadja őszinte részvétemet.
"Osztozunk a lengyel és a cseh nemzet gyászában, és imádkozunk az áldozatok családjaiért, valamint a sérültek gyors felépüléséért" - írta a kormányfő. 

Tízen megsérültek, közülük három embert kórházba kellett vinni, egyikük állapota válságos.

 

A robbanás a lengyel határnál fekvő Karviná közelében lévő szénbányában történt 880 méter mélyen. A halálos áldozatok között tizenegy lengyel bányász van.

A robbanás következtében beomlott az 1968 óta - jelenleg állami tulajdonban - üzemelő CSM szénbánya jelentős része.

Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hamarosan a helyszínre érkeznek. Részvétüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak, és azonnali segítséget ígértek nekik.

Vezető lengyel politikusok részvétüket nyilvánították

Péntek reggel a katasztrófa helyszínére érkezett Mateusz Morawiecki kormányfő, aki még éjjel részvétét nyilvánította, majd egy hajnali Twitter-bejegyzésben "minden lengyel és cseh óriási tragédiájának" nevezte a történteket. A súlyos szerencsétlenség miatt a lengyel elnök vasárnapra nemzeti gyásznapot rendelt el. 

A helyszínen rendezett sajtókonferencián Morawiecki közölte: a 13 halálos áldozat közül 12 lengyel állampolgárságú, egy közülük 20 éve Csehországban élt, a 13. bányász cseh volt. Az öt lengyel sérült közül az egyik "nagyon súlyos állapotban van", nagyfokú égési sérüléseket szenvedett. 

A lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVPInfo) értesülései szerint a 880 méter mélyen történt sújtólégrobbanásnak összesen tíz sérültje van, öt közülük cseh. Valamennyi sérültet a felszínre hozták. 

Korábbi információk szerint a szerencsétlenség helyszínén 23 vájár dolgozott. A mentőakciót 40 cseh mentő folytatta, még éjjel segítségükre indult 10 lengyel mentő is, speciális, robbanásveszélyes körülményekhez készült felszereléssel.

A CSM szénbánya képviselői a TVPInfo helyszíni tudósítójának péntek reggel elmondták: a bánya mélyén fennálló életveszélyes körülményekre való tekintettel a mentőakciót feltehetőleg több napra felfüggesztik.

A PAP lengyel hírügynökség úgy tudja: egyelőre csak négy halálos áldozat testét sikerült megtalálni, közülük egyet hoztak a felszínre. Morawiecki ennek kapcsán Karvinában elmondta: a többi, föld alatt rekedt vájárt illetően "a cseh fél szerint semmi esély arra, hogy közülük bárki életben maradhatott volna". 

Aláhúzta: amint a körülmények ezt lehetővé teszik, a lengyel mentőcsapat kész azonnal folytatni a mentőakciót. A baleset "minden vonatkozását következetesen tisztázni kell" - tette hozzá Morawiecki.

Andrzej Duda elnök péntek reggel Twitter-bejegyzésben adott hangot részvétének, Isten oltalmába ajánlva a bányászok családjait.

Részvétét nyilvánította és imájáról biztosította a gyászolókat Marek Kuchcinski alsóházi és Stanislaw Karczewski felsőházi elnök, Beata Szydlo társadalompolitikáért felelős kormányfőhelyettes, volt miniszterelnök és több más politikus. 

A CMS kőszénbánya 1968 óta üzemel, 2005 óta az OKD csoport tulajdona. Az OKD idén tavasszal cseh állami tulajdonba került, 2023-re a bánya bezárását tervezik.

Andrej Babis cseh miniszterelnök péntek délelőtt, röviddel Morawiecki távozása után érkezett Karvinába. A két miniszterelnök Morawiecki közlése szerint folyamatos telefonos kapcsolatban van egymással.