Külföld

Stoltenberg: Moszkva tartsa be az INF-szerződést!

Fel kell készülni egy INF nélküli világra, több orosz rakétával - közölte a NATO-főtitkár Varsóban

A szárazföldi telepítésű közepes- és rövid hatótávolságú nukleáris rakéták megsemmisítéséről szóló INF-szerződés betartására szólította fel Moszkvát Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára csütörtökön Varsóban.

Stoltenberg az Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott egyeztetését követő sajtóértekezleten többek között a NATO előtt álló biztonsági kihívásokról beszélt. Ezzel kapcsolatban Dudával azt is megvitatták, hogy Oroszország megsérti az INF-szerződést - számolt be a NATO főtitkára.

A szerződés "az európai biztonság alapját jelenti évtizedek óta" - húzta alá. "Most látjuk, hogy Oroszország az SSC-8 elnevezésű rakétákat telepíti" - állapította meg, hozzáfűzve: hordozható, nehezen felderíthető, atomtöltettel felszerelhető rakétákról van szó, amelyek "megtámadhatják az európai városokat, miközben nagyon rövid a riasztás ideje". A NATO-főtitkár úgy látta: "Fel kell készülni egy INF nélküli világra, több orosz rakétával". Kijelentette: a NATO válasza "összehangolt és kiegyensúlyozott lesz". "Nem áll szándékunkban az új atomrakéták telepítése Európába" - húzta alá. Andrzej Duda a sajtókonferencián áttekintette a Varsó által a NATO-ban vállalt feladatok teljesítését. Kiemelte: a jelenlegi 350 főről 400 főre növelik az afganisztáni lengyel kontingens létszámát.

Beszámolója szerint Stoltenberggel arról is beszéltek, hogy a NATO-erőket "mozdíthatóvá kell tenni". A lengyel hadsereget "ki kell emelni a konfortzónából, el kell indulni, ki kell mozdítani a katonákat" - fogalmazott. Ezt a témakört nagyon fontosnak nevezte a lengyel hadsereg és a NATO működésében egyaránt. "Ezt nevezzük erősítésnek, bővítésnek, azon képesség biztosításának, hogy az észak-atlanti szövetség képes legyen válaszolni az előtte álló kihívásokra" - hangsúlyozta Andrzej Duda.