Külföld

Stiglitz: A tanuló társadalomé a jövő

Az amerikai közgazdász szerint csak a liberális demokrácia versenyképes

Képesek-e arra az illiberális demokráciák, hogy megosztott és fenntartott prosperitást teremtsenek? – ezt a kérdést tette fel a Soros György által alapított Közép-Európai Egyetemen (CEU) tartott előadásának címében Joseph Stiglitz, s rögtön az elején felelt is. Mint mondta, erre a kérdésre a válasz egy „nagyon határozott nem”.

Joseph Stiglitz 20141111
Joseph Stiglitz kétszeres Nobel-díjas közgazdász Budapesten (Fotó: Hegedüs Róbert)

A kétszeres Nobel-díjas közgazdász előadásában elsősorban arról beszélt, hogy a tanulás sokkal nagyobb hatással van a jólétre, az életszínvonal növekedésére, mint az erőforrás-felhalmozás vagy a hatékonyság növekedése. Igaz, mint mondta, a közgazdaságtan hajlamos erről megfeledkezni, pedig a történelem számos példát mutatott a tanuló társadalmak felemelkedésére.

Stiglitz szerint a felvilágosodás, a tanulás politikai változást is előidéz, megkérdőjelezi az autoritást, a tanuló társadalom megteremtésére irányuló gondolkodásbeli váltás alapfeltétele tehát a liberális demokrácia. A tudomány fejlődéséhez elengedhetetlen az információhoz való szabad hozzáférés, a szólásszabadság és a szabad vita lehetősége is – hangsúlyozta. Stiglitz szerint az autoriter országok sosem képesek olyan gyors, rugalmas választ adni a világ kihívásaira, mint a liberális demokráciák.

A közgazdász aggasztó hibának nevezte, hogy az Egyesült Államokban az utóbbi időben kevesebbet költenek a kutatás-fejlesztésre annak ellenére, hogy az ország sikerének kulcsa a high-tech szektor. Mint mondta, senkinek sem lenne szabad sikerként értékelnie, ami Oroszországban történik, mert ugyan a GDP-jük valóban nem alakul rosszul, ám emögött az olaj és a gáz áll.

Az előadását követő sajtóbeszélgetésen Stiglitz az újságírói felvetésre, hogy a magyar kormánynak üzent-e, kifejtette, hogy beszédében elsősorban történelmi távlatokba akarta helyezni azt a tételt, amely szerint az életszínvonal ugrásszerű növekedése a felvilágosodással esett egybe. w
<br /