Külföld

Sorozás lesz a svédeknél

Nincs elég önkéntes, a sorkatonasághoz nyúlnak

Az orosz fegyverkezésre válaszul Stockholm újra bevezeti a sorkötelezettséget – mondta el a skandináv ország védelmi minisztere a közszolgálati rádiónak. Peter Hultqvist közölte: mivel az önkéntes rendszerbe nem jelentkeztek elegen, nyártól sorkötelessé válnak az 1999 után született fiatalok.

A tizenegy hónapos szolgálatra minden évben mintegy négyezer újoncot válogatnak ki a 13 ezer potenciális jelöltből. A 2010-ben eltörölt intézményt szinte biztos, hogy feltámasztják, mert a parlamentben komoly egyetértés áll a javaslat mögött.

Intézkedésével Svédország egyáltalán nincs egyedül: a térségben Dánia, Norvégia és Finnország is megtartotta a sorkatonai szolgálatot; a baltiak közül Lettország, a litvánok pedig tavalyelőtt ideiglenesen visszaállították azt. Az EU déli részén, Görögországban és Cipruson kell egyenruhát húzni. Térségünktől sem idegen a sorkötelezettség vagy a visszaállítás szándéka: Ausztria négy évvel ezelőtt népszavazáson döntött az intézmény megtartása mellett, Horvátország pedig 2019-től négyhetes, könnyített sorkatonai szolgálatot vezet be. Emlékezetes: tavaly hazánkban is felvetődött a sorkötelezettség visszahozása, de nem sokkal később Orbán Viktor miniszterelnök, alig pár hete pedig Simicskó István honvédelmi miniszter cáfolta, hogy napirenden lenne a kérdés.