Külföld

Soros washingtoni akciója

Kovács Zoltán: Clinton a milliárdos bevándorláspártiságát képviseli

Hillary Clinton egy bukott politikus, akinek vesztes kampányát George Soros is finanszírozta – írta a Twitteren Kovács Zoltán kormányszóvivő kedden. Arra reagált, hogy az amerikai demokrata politikus, volt elnökjelölt a The Mirror szerint az Oxford Egyetemen tartott előadásában bírálta Theresa May brit kormányfőt, amiért a „szélsőjobboldali Orbán Viktort” támogatja.

Ne dőljünk be annak a színjátéknak, hogy Magyarország vagy Törökország még mindig demokráciák, csak illiberálisak, mert az illiberális és a demokrácia egymásnak ellentmondó kifejezések – mondta Clinton, aki szerint a legutóbbi magyar választást nem lehet demokratikusnak tekinteni. Clinton úgy gondolja, a May által vezetett konzervatívok messze jutottak Winston Churchill pártjától, miután a párt európai parlamenti képviselői elutasították a Sargentini-jelentést. Kovács Zoltán reagálásában azt írta: Clinton „Soros bevándorláspárti politikáját képviseli, ezt a politikát a legutóbbi választásokon a magyar és az amerikai választók is elutasították”.

A konzervatív The Wall Street Journal amerikai lapban közben Asra Q. Nomani, aki magát liberális feministának, de muszlim bevándorló nő létére Trump-szavazónak vallja, azt írta: nem szélsőjobbos összeesküvés-elmélet Donald Trump amerikai elnök azon megjegyzése, hogy a washingtoni tüntetéseket George Soros és mások fizették, hanem ez a valóság. „A 2017. január 21-i Nők Menetén részt vevő szervezetek közül legalább az ötven legnagyobb kapott támogatást Soros György Nyílt Társadalom Alapítványától vagy egy hasonló szervezettől a »Soros-házon« belül. A Soros által támogatott partnerek száma azóta 80 körülire nőtt. A szombati, Kava­naugh-ellenes tüntetéseken részt vevő szervezetek közül legalább a legnagyobb 20 Soros által támogatott szervezet volt” – írta Nomani, és kiemelte, hogy bár a legtöbb tüntető nem fizetésért volt kint, „a szombati tüntetések és a törvényellenes akciók egy jól megtámogatott, összehangolt hálózat részei voltak, amely buszokat, szállodai szobákat és templomokat bérel az ilyen agitációihoz”.

Tegnap lemondott Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Donald Trump elnök a lemondást elfogadta, de Haley az év végéig ellátja hivatalát – adta hírül az MTI.