Külföld

Soros pénzéből tüntettek Trump főbírójelöltje ellen

A spekuláns által támogatott szervezetek az amerikai elnök elleni korábbi demonstrációk megszervezésében is kulcsszerepet játszottak

A Donald Trump amerikai elnök által támogatott Brent Kavanaugh főbíró kinevezése elleni szombati washingtoni tüntetéseken részt vevő szervezetek nagy része Soros György támogatását élvezi, és a korábbi Trump-ellenes demonstrációk megszervezésében, illetve lebonyolításában is kulcsszerepet játszottak – írja a Wall Street Journal felületén megjelent cikkében Asra Q. Nomani.

„Órákkal az elnökválasztás után kezdtem el kutatni az »ellenállás« anyagi forrásai után 2016-ban. A kutatásaim eredményét közzé is tettem. A 2017. január 21-i Nők Menetén részt vevő szervezetek közül legalább az ötven legnagyobb kapott támogatást Soros György Nyílt Társadalom Alapítványától vagy egy hasonló szervezettől a »Soros-házon« belül, ahogy azt a filantróp birodalmon belül hívták egykoron. A Soros által támogatott partnerek száma azóta 80 körülire nőtt. A szombati, Kavanaugh-ellenes tüntetéseken részt vevő szervezetek közül legalább a legnagyobb 20 Soros által támogatott szervezet volt” - közli Mandiner által szemlézett írásban a magát egyébként liberális feministának tartó szerző.

Brett Kavanaugh-t hosszas huzavonát követően erősítette meg a Szenátus a főbírói poszton, kinevezésével a Legfelsőbb Bíróság testületében 5-4-es arányban konzervatív többség alakult ki. A demokraták az egész eljárás során mindent megtettek, hogy ezt megakadályozzák. A főbíró ellen felhozott, egyetemi éveiből származó szexuális zaklatási vádakat ugyan nem tudták bizonyítani, az ügy azonban komoly vihart kavart az amerikai közéletben. A procedúrát Kavanaugh szeptemberi meghallgatásától kezdve egészen szombati megszavazásáig folyamatos tüntetések kísérték.

Donald Trump a demostrációk résztvevőit „mérges balos csőcseléknek”, „professzinális tüntetőknek” nevezte, akiket „Soros György és mások fizetnek”. Ezekért a kijelentéseiért az amerikai elnököt többen antiszemitizmussal és szélsőjobboldali összeesküvés-elméletek terjesztésével vádolták meg.

Ehhez képest a szélsőjobboldalinak véletlenül sem nevezhető, liberális Wall Street Journal szerzője azt írja, Trump megjegyzéseiben „van igazság”, mivel a szombati tüntetéseket „olyan csoportok szervezték, melyeknek Soros György fontos pártfogója.” A demonstrációkon használt transzparensekről Nomani megjegyzi, azok ismerős demokrata érdekvédelmi csoportoktól származnak, amelyek milliókat kapnak Sorostól.

Ezek közül többet fel is sorol a cikkíró, például az „abortuszgyárairól” hírhedtté vált szélsőbalos Planned Parenthood, az abortusz lehetőségeinek kiszélesítéséért küzdő NARAL Pro-Choice America, az American Civil Liberties Union elnevezésű baloldali szakszervezeti szövetség, a melegjogokkal foglalozó Human Rights Campaign, a baloldali-liberális politikai ügyeket támogató Center for Popular Democracy, a Demokrata Párthoz köthető MoveOn.org nevű, Soros pénzéből létrehozott lobbicsoport és sokan mások.

Nomani cikkében arról is ír, hogy a Center for Popular Democracy szakértői hogyan irányították a tüntetéseket. A médiaszerepléseket és az interjúkérelmeket az a Megaphone Strategies intézte, amelyet Van Jones, Barack Obama korábbi tanácsadója hozott létre. A demostrációk közösségimédia-stratégiájáért pedig a Soros által támogatott Rethink Media volt a felelős. Az írás szerzője hozzáteszi, az utcai megmozdulások egy jól összehangolt hálózat részei voltak, „amely buszokat, szállodai szobákat és templomokat bérel az ilyen agitációkhoz”

„Amit összeszedtem, nyílt titok, de az újságírók többnyire kerülik, hogy írjanak róla” - jegyzi meg Nomani.