Külföld

Soros a Brexit visszafordításáért kampányol

A milliárdos újabb népszavazást akar kilobbizni az Egyesült Királyságban az Európai Unióban maradás érdekében

Napokon belül elindul az a kampány, amelyet a George Soros által finanszírozott Best for Britain csoport folytat majd az Egyesült Királyság bentmaradásáért az Európai Unióban – jelentette a brit The Guardian a milliárdos keddi beszédére hivatkozva, amelyet Párizsban, a Külkapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) nevű nemzetközi elemzőintézet éves ülésén tartott.

A kampány célja, hogy egy éven belül újabb népszavazást tartsanak a szigetországban, ahol 2016-ban arra szavaztak, hogy kilépnek az Európai Unióból – erre egyébként jövő tavasszal kerülne sor, legalábbis akkor indulna az úgynevezett átmeneti időszak, ami a kilépéspártiak szerint már eleve szembemegy a britek akaratával.

Soros szerint éppen ez az elhúzódó „válás” kellene, hogy meggyőzze a briteket, és egy újabb népszavazáson meggyőző többséggel szavazzanak a bentmaradásra. A Best for Britain eddig sem volt eredménytelen, hiszen azt már sikerült kilobbizniuk, hogy a parlamentben érdemben szavazhatnak majd arról, támogatják-e a végleges kilépést. A milliárdos ismét hangot adott azon véleményének, miszerint a Brexit mérhetetlenül káros az uniónak és az Egyesült Királyságnak egyaránt.

A Brexit-pártiak egyik vezetője, a volt UKIP-elnök Nigel Farage tavaly ősz óta többször is felszólalt az Európai Parlamentben, és többek között éppen Soros Brexit-ellenes tevékenysége miatt is támogatásáról biztosította a magyar kormány fellépését a milliárdos ellen. Egyébként Farage is újabb népszavazást akar, igaz, szerinte a kilépéspártiak aratnának sikert, ezzel felgyorsítva a folyamatot.