Külföld

Skalpolásra készülnek az EP-képviselők a meghallgatásokon

nagykutyák helyett Navracsicson keresnek fogást

Az európai parlamenti képviselők leginkább a brit Jonathan Hill uniós biztosi jelöltségét szeretnék megakadályozni, de mivel London bosszantásának túl messzemenő következményei lennének, elképzelhető, hogy a cseh vagy a spanyol jelöltön, esetleg Navracsics Tiboron „próbálgatják erejüket”.

Nem zárta ki az EurActiv portálnak nyilatkozó szakértő, hogy az európai parlamenti képviselők valóban meg fogják buktatni Jean-Claude Juncker megválasztott európai bizottsági elnök valamelyik jelöltjét. Az uniós politikát tanulmányozó Marco Incerti szerint a spanyol Miguel Arias Canetének, a brit Jonathan Hillnek, a cseh Vera Jourovának és Navracsics Tibornak is van félnivalója. Canetére osztották az energia- és klímaügyet, s a konzervatív politikus csak a botrány kirobbanása után szabadult meg olajipari részvényeitől, de egy szexista megjegyzéssel is nagy port kavart. Navracsicsot azért támadják, mert Orbán Viktor szövetségesének tartják, a „problémások” között kevesebbet emlegetett liberális Jourová miniszterhelyettesi megbízatásának pedig korrupciós ügy vetett véget, előzetesben is volt egy hónapot, mielőtt ejtették volna a vádat. Lord Hill a pénzügyi stabilitásért felelne, ami az EP-képviselők szerint nem éppen Nagy-Britanniára szabott poszt. Őt akarják a legjobban „kiütni”, viszont az uniós tagságról népszavazást szervező London megsértésének súlyos következményei lehetnek, ezért Incerti szerint van rá esély, hogy egy kevésbé erős tagállam jelöltjének blokkolásával fog „skalpot ejteni” a parlament.

Az EuInside úgy tudja, a horvát EP-képviselők zöme kifogásolja Navracsics jelölését az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági pozícióra, a portál szerint azonban nem valószínű, hogy keményen fellépnének ellene. Tonino Picula volt külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy aggasztónak találja ugyan a magyarországi „retrográd erők” befolyását, de szerinte esélyt kell adni Navracsicsnak. „Ha a meghallgatásán beigazolódnak a kétségeink, és nem tud adekvát válaszokat adni, akkor nem fog átmenni, és Juncker igen bonyolult helyzetbe kerül” – tette hozzá.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung arról írt, hogy a konzervatív értékeket nem óvják, hanem hiteltelenítik Magyarországon. „Orbán kormánya és pártja, a Fidesz visszaél a hatalommal, amellyel a magyar választók felruházták” – fogalmazott Stephan Löwenstein. A Neue Zürcher Zeitung Orbán leszámol egy oligarchával címmel közölt cikket a miniszterelnök és Simicska Lajos nagyvállalkozó viszonyáról, „aki eddig a miniszterelnök egyik legközelebbi bizalmasának számított”.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom