Külföld

Sargentini kétes háttere

Nem engedte el a képviselő kezét a Soros-hálózat

Régi motoros a politikában a George Soros szövetségeseként számon tartott Judith Sargentini. A hazánkról szóló jelentés szerzője jövőre elhagyja az Európai Parlamentet.

Sok bírálatot kapott a magyarországi helyzetről szóló jelentésének elkészítése közben a holland zöldpárti Judith Sargentini az elmúlt egy évben. A politikusnak többen felrótták, hogy bár a magyar jogállamiságot akarta megítélni, nincs jogi végzettsége. Az Európai Parlament honlapján elérhető rövid önéletrajza szerint modernkori történelmet tanult az Amszterdami Egyetemen a totalitárius rendszerekre és Európa demokratizációjára specializálódva, 1999-ben szerzett mesterfokozatot.

Az 1974-es születésű Sargentini 1990 óta politikailag aktív, Wikipedia oldala szerint először a baloldali Pacifista Szocialista Párt politikai ifjúsági szervezetében, a PSJG-ben, később pedig a DWARS, a Baloldali Zöldek politikai ifjúsági szervezetében, egy új politikai pártban dolgozott, amely a PSP-ben egyesült. Tanulmányai alatt is aktív volt a nemzetközi hallgatói mozgalomban. 2002-ben választották be az amszterdami városi tanácsba, emellett különböző civil szervezetekben dolgozott. 2009 óta európai parlamenti képviselő, nemrég jelentette be, hogy a májusi választásokon már nem indul. EP-s pályafutása fontos utolsó mozzanatának tartja a magyarországi helyzetről szóló jelentése elfogadtatását.

Sargentini egyébként szerepel azon a listán, amelyen a Kumquat Consult nevű tanácsadócég gyűjtötte össze a George Soros alapítványának megbízható európai parlamenti szövetségeseit. Nemrég részt is vett ugyanezen cég egyik brüsszeli rendezvényén, ahol a Helsinki Bizottság társelnöke, Pardavi Márta beszélt a magyarországi civil szféra helyzetéről. Sargentini az eseményen a Politico tudósítása szerint azt mondta, nagyon sok kávét megiszik, amíg képviselőtársait győzködi, hogy fogadják el a jelentését.

Tegnap is egy panelbeszélgetésre volt hivatalos, a hágai Humanity House múzeumban vitázhatott „az európai antimigrációs front felemelkedéséről”, mások mellett a Political Capital think tank igazgatójával, Krekó Péterrel, valamint Kati Piri magyar származású holland munkáspárti képviselővel.

Kocsis András hágai magyar nagykövet korábban a Twitteren számolt be róla, hogy részt akart venni a beszélgetésben, ám a szervezők csak a közönség soraiba hívták meg. Tegnap Krekó Péter arról számolt be lapunknak, hogy javaslatára mégis meghívták a diplomatát.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom