Külföld

Románia is figyelmeztette Ukrajnát a mozgósítás miatt

Románia elvárja Ukrajnától, hogy a katonai mozgósítás ne etnikai alapon történjen - szögezte le a román külügyminiszter

Románia elvárja Ukrajnától, hogy a katonai mozgósítás negyedik hulláma során kerülje az etnikai alapú hátrányos megkülönböztetést: egyebek mellett erre hívta fel Teofil Bauer, bukaresti ukrán nagykövet figyelmét Bogdan Aurescu román külügyminiszter keddi megbeszélésük alkalmával.

A bukaresti külügyminisztérium közleménye szerint a találkozót a román fél kezdeményezte.
A román külügyminiszter elítélte a délkelet-ukrajnai civil lakosság elleni erőszakos cselekményeket és sajnálatát fejezte ki az ukrán válság rendezésére létrehozott összekötő csoport minszki tárgyalásai múlt hét végén nem vezettek eredményre.

A mozgósítás negyedik hulláma január 20-én kezdődött Ukrajnában. Ennek keretében mintegy 50 ezer embert terveznek behívni.

Románia már tavaly júliusban is figyelmeztette Kijevet, hogy a katonai mozgósításnál ne alkalmazzon etnikai diszkriminációt. Akkor az ukrajnai Csernyivci megye román többségű településein a lakosok útlezárással tiltakoztak az ellen, hogy a térségben csaknem ötszáz román nemzetiségű ukrán állampolgár kapott behívót.

Aurescu rámutatott: Románia folyamatosan figyelemmel kíséri a mozgósítást és állandó kapcsolatban van csernyivci és odesszai konzulátusával, kijevi nagykövetségével, az ukrajnai románok képviselőivel, valamint az ukrán katonai és civil hatóságokkal. Mint mondta: Románia elvárja, hogy a törvények betartásával, átlátható és kiszámítható módon, az etnikai és egyéb diszkriminációt kerülve hívják be katonai szolgálatra az embereket.

Az ukrán nagykövet országa köszönetét tolmácsolta Romániának a válság során tanúsított támogatásért. Arról biztosította a román diplomácia vezetőjét, hogy a mozgósításnál nem alkalmaznak etnikai szempontokat és elismerését fejezte ki az ukrajnai román kisebbség azon tagjainak, akik részt vállalnak az ukrán állam és társadalom szeparatizmus elleni küzdelmében.

Az Adevarul című román lap szombaton azt írta: az ukrán hatóságok azzal vádolják Romániát, hogy a behívó elől elmenekült ukrajnai románokat bújtatja. A lap Petro Porosenko ukrán elnök egyik tanácsadójának Facebook-bejegyzését idézve azt közölte: az utóbbi hónapban Csernyivci megyéből a hadkötelesek 17 százaléka lépte át az országhatárt és Romániában bujkál. Az Adevarul úgy tudja: a megyében most 2500 férfi kapott behívó parancsot.
A román külügyminisztérium adatai szerint (a románnal azonosnak tekintett moldovai nyelvűeket is beleértve) Ukrajnának 400 ezer román anyanyelvű lakosa van.