Külföld

Reformokra készülnek a világban, Kim Dzsongun Trumpnak üzent

Még a jelenlegi, nem egyszerű nemzetközi helyzetben is sikerült biztosítani az orosz–magyar kapcsolatok konstruktív fejlesztését – írta Orbán Viktornak Vlagyimir Putyin

Optimista újévi beszédeket tartottak a nagyhatalmak vezetői, Phenjan pedig súlyos fenyegetést intézett az Egyesült Államokhoz.

Szilveszter
Készültség Berlinben, a Brandenburgi kapunál (Fotó: Reuters/Hannibal Hanschke)

A francia újjászületés megteremtésének szándékáról beszélt Emmanuel Macron francia elnök, egyúttal azt ígérte, hogy 2018-ban folytatja a megkezdett reformokat, nem utolsósorban a francia–német együttműködésre támaszkodva. „A mély átalakulások változatlan erővel folytatódnak majd 2018-ban” – hangoztatta újévi üzenetében, amelyben az oktatás, a munkaügy és klímaváltozás ügyére helyezte a hangsúlyt.

Angela Merkel német kancellár a társadalmi összetartás erősítésére szólított fel, mert úgy látja, Németország helyzetéről élesen eltérő véleményeket hallani, és megjelent a társadalom megosztottságának érzése is. Hozzátette, törekszik egy stabil kormány gyors megalakítására.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az oroszok országukba vetett hitéért mondott köszönetet beszédében. „Az újév nálunk mindenekelőtt családi ünnep. Úgy tartjuk meg, mint gyermekkorunkban: ajándékokkal és meglepetésekkel, különös melegségben és fontos változásokat várva” – hangsúlyozta. Putyin a világ számos vezetőjének küldött üdvözletet az év utolsó napján. Donald Trump amerikai elnöktől pragmatikus együttműködést kért, Orbán Viktornak pedig azt írta, „még a jelenlegi, nem egyszerű nemzetközi helyzetben is sikerült biztosítani az orosz–magyar kapcsolatok konstruktív fejlesztését”. A Kreml honlapján ismertetett üdvözletben az orosz államfő hangsúlyozta, hogy számít a produktív közös munka folytatására a kölcsönösen előnyös kétoldalú együttműködés fejlesztése érdekében, amely mindkét ország népének és az egész európai kontinensnek az érdekeit is szolgálja.

Békés jövőt kívánt mindenkinek, közöttük a bevándorlóknak és a menekülteknek is 2018-ra újévi miséjén Ferenc pápa.

Hszi Csin-ping kínai elnök beszédében hangsúlyozta, Kína 2018-ban véghez viszi azokat a reformokat, amelyek megnyitják az utat a modern Kína fejlődéséhez, a „kínai álom” beteljesítéséhez. Abe Sindzó japán kormányfő pedig a japán jóléti állam fejlesztéséről beszélt, valamint a csökkenő születésszámok és az elöregedő társadalom problémájának kezeléséről. Abe szerint Japán akkor érhet el stabil növekedést, ha a társadalmában mindenki kiteljesítheti a benne rejlő potenciált – ezzel kapcsolatban utalt arra a reformtervezetre is, amely a nők munkavállalását támogatná.

A fentiektől eltérő hangnemet ütött meg újévi beszédében Kim Dzsongun észak-koreai vezető, aki arról beszélt, Amerika soha többé nem lesz képes háborút indítani Észak-Korea ellen, amely mostanra kifejlesztette azt a képességét, hogy nukleáris fegyvereivel csapást mérjen az Egyesült Államok területének bármely részére. „Az Egyesült Államok egésze nukleáris fegyvereink hatósugarán belülre került, és az indítógomb mindig ott van az asztalomon. Ez maga a valóság, nem fenyegetés” – fogalmazott.

Conald Trump floridai birtokán, Mar-a-Lagóban adott estélyt, és a Twitteren ünnepelte elnöksége első évét. Újságíróknak azt mondta, 2018 fantasztikus év lesz az Egyesült Államoknak, a Kim Dzsongun asztalán lévő indítógombot illetően pedig úgy fogalmazott: „Majd meglátjuk.”


Röviden

Történtek elszigetelt szexuális molesztálások a berlini szilveszteri rendezvényen a Brandenburgi kapunál. A német főváros rendőrségének egyik szóvivője elmondta, tíz zaklatási üggyel összefüggésben hét embert vettek őrizetbe. Kölnben, ahol két évvel ezelőtt több százas nagyságrendű zaklatásról számoltak be, ezúttal kilenc nő tett feljelentést molesztálás miatt, és reggelig három gyanúsítottat azonosítottak. Előzőleg a DPolG nevű német rendőri szakszervezetet vezető Rainer Wendt bírálta, hogy biztonsági övezetet hoznak létre a nőknek a berlini szilveszteri ünnepségen. Wendt szerint egy ilyen létesítmény felállítása azt a lesújtó üzenetet közvetíti, hogy a nők nincsenek biztonságban a támadásoktól a zónán kívül, s figyelmen kívül hagyja a politikai dimenziót.

Fokozott biztonsági intézkedések közepette köszöntötte az újévet Nagy-Britannia. Nick Aldworth rendőrségi szóvivő úgy nyilatkozott, nem volt olyan konkrét fenyegetés, amely az óévbúcsúztató rendezvények ellen irányult volna. A rendőrség acél- és betonakadályokat telepített a Temze belvárosi partszakaszára és számos más olyan helyszínre is, ahol nagy tömeg gyűlt össze a londoni újévköszöntő rendezvényekre.

Más európai fővárosokhoz hasonlóan Rómában is szigorították a biztonsági intézkedéseket szilveszter előtt. Fémdetektorokat állítottak fel, minden hídon és jelentősebb téren rendőrök őrködtek, a belvárosba pedig nem lehetett teherautóval behajtani.