Külföld

Putyin: Washingtoni erők akarják aláásni a helsinki találkozó eredményeit

Hidegháborús viszonyok

Összességében sikeresnek nevezte a Donald Trump amerikai elnökkel tartott csúcstalálkozóját Vlagyimir Putyin orosz elnök, de hozzátette, hogy az eredményeket Washingtonban „bizonyos erők” igyekeznek aláásni.

Az orosz államfő szerint a viszony rendezésének befolyásos ellenzői azon fáradoznak, hogy saját oroszellenes álláspontjukat „bevéssék” az amerikaiakba, s eközben saját belpolitikai érdekeik oltárán feláldozzák a két ország kapcsolatait. Putyin szerint az orosz–amerikai kapcsolatok több tekintetben még annál is rosszabb helyzetben vannak, mint a hidegháború alatt voltak, és ezen változtatni kell. „A legnagyobb atomhatalmakként különös felelősséggel tartozunk a stratégiai stabilitás és biztonság szavatolásáért” – mutatott rá az orosz elnök, és felhívta a figyelmet, hogy a START III. egyezmény meghosszabbításának tárgyalásait már most meg kell kezdeni. Az orosz államfő felhívta a figyelmet az iráni atomalku megőrzésének szükségességére is, mert kiemelkedő szerepe van az atomfegyverek elterjedését akadályozó globális rendszerben.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom