Külföld

„Pótvizsgázik” Jonathan Hill

Egybehangzóan támogatták a lengyel Bienkowskát

Nem győzte meg az illetékes bizottságot a szerdán meghallgatott brit biztosjelölt.

„Lord Hill megmutatta jelentős személyes kvalitásait és kommunikációs képességeit. Úgy hisszük, jó biztos válhat a brit jelöltből, de ami a portfóliójának a tartalmát és prioritásait illeti, egyelőre nem teljesen győzött meg bennünket” – fogalmazott a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős portfólióra jelölt konzervatív politikussal kapcsolatban Elisa Ferreira, a szociáldemokrata frakció gazdasági és pénzügyi szóvivője. Mint mondta, Jonathan Hill nem adott konkrét válaszokat olyan specifikus témákban, mint például a tőkepiaci unió, az árnyékbankolás, illetve az európai letétgarancia kérdésköre.

Navracsics Tiborhoz hasonlóan további írásbeli kérdéseket kap az őt meghallgató bizottságoktól a cseh Vera Jourová, az igazságügyi, fogyasztóvédelmi és nemi egyenlőségért felelős biztosjelölt. A jogi bizottság szocialista koordinátora, Evelyn Regner szerint Jourová jogi szempontból megismerkedett ugyan a folyamatban lévő munkával, de hiányzott belőle a politikai érzékenység és vízió, különösen a társasági jog területén.

„Az uniós mezőgazdasági termékekre elrendelt orosz importtilalom jelenleg a legnagyobb közvetlen kihívás, amivel szembe kell néznie az EU agrárpolitikájának” – mondta csütörtöki meghallgatásán a mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcára jelölt ír Phil Hogan. „Nincs több lehetőség Európa számára” – hangsúlyozta a gazdasági és pénzügyi biztosnak jelölt francia Pierre Moscovici. A szocialista politikus szerint „ha abszolút kötelezettség is a pénzügyi és költségvetési fegyelem, az emberek a növekedés beindítását és a foglalkoztatás fellendítését várják tőlünk”.

Az Európai Bizottság költségvetési és emberi erőforrásokért felelős alelnökjelöltje, a bolgár Krisztalina Georgieva többek között a hétéves uniós keretköltségvetés félidőben történő felülvizsgálatát hangsúlyozta.
A semlegességet, a pártatlanságot, a szigort és a jogállamiság szavatolását nevezte meg céljaként az Európai Bizottság versenyjogi biztosjelöltje, a liberális dán Margrethe Vestager. Mint mondta, azért fog küzdeni, hogy „se a kicsiket, se a nagyokat” ne lehessen eltiporni.

A néppárti és a szociáldemokrata frakció egybehangzóan támogatta az uniós belső piaci, az ipar- és vállalkozáspolitikai tárcára jelölt lengyel biztost. Elzbieta Bienkowska csütörtöki meghallgatásán a szociáldemokraták szerint átfogó, jó képet adott a neki szánt szerteágazó portfólió teendőiről.