Külföld

Porosenko újra találkozik Putyinnal

A teljes ukrán–orosz határszakasz átmeneti lezárását rendelte el az ukrán elnök. Petro Porosenko csütörtökön írta alá az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) határozatát, amely azt javasolta, hogy a kijevi kormány egyoldalúan jelölje ki az orosz–ukrán államhatárt.

Az államfő arra is utasította a kabinetet, hogy készítse el az ország katonai tömbön kívüli jogállásának megváltoztatásához szükséges törvénymódosításokat, és azt sürgős indítványként terjessze a parlament elé. Az elnöki rendelet nagy része titkos, a nyilvánosságra hozott szakaszból azonban az is kiderül, az államfő arra is utasítást adott, hogy a kormány dolgozza ki az Oroszországi Föderációval való tárgyalások fő direktíváit, és tegyen javaslatokat az Oroszországgal szembeni gazdasági és egyéb büntetőintézkedésekre.

Az ukrán elnök bejelentette, hogy három héten belül újra találkozik Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Porosenko elnöki minőségében először tartott nagyszabású, többórás sajtótájékoztatót, ahol arra is kitért, hogy a tervezett találkozó, nem két- hanem többoldalú lesz, ám nem zárta ki, hogy négyszemközti konzultációra is sor kerüljön. Az elnök közölte, hogy rögtön a december 7-re tervezett kelet-ukrajnai helyhatósági választások után kész Donyeckbe látogatni. Mint mondta, a városnak akkor lesz legitim vezetője, aki az ott lakók érdekeit képviseli. A „Donyecki Népköztársaság” legfelső tanácsa előző nap jelentette be, hogy november 2-án elnöki és parlamenti választásokat tartanak az önhatalmúlag kikiáltott köztársaságban, Porosenko azonban közölte, hogy semmilyen választást nem fogad el törvényesnek, amelyet a szakadárok vezetői írnak ki.