Külföld

Pofonba futhat Soros

A Szabadságpárt nem akarja Bécsben látni a „káderkeltető” CEU-t

Folytatja a harcot George Soros ellen az Osztrák Szabadságpárt, a milliárdos befektető fia pedig a magyar kormányt bírálta.

George Soros tevékenysége is szóba került a minap Heinz-Christian Strache osztrák szabadságpárti (FPÖ-s) alkancellár és Christian Kern volt szociáldemokrata kormányfő vitájában az osztrák közszolgálati Ö1 rádión. Strache védelmébe vette a magyar kormány Soros elleni fellépését, a jobboldali politikus szerint ugyanis „nem pletyka, hanem tény”, hogy a milliárdos támogatja és ösztönözni próbálja a tömeges bevándorlást. Kern ezen felháborodott, a szociáldemokrata vezető szerint „sokak gyomra felfordul” Strache szavaitól, akinek pártját antiszemitizmussal vádolta meg. Strache szerint antiszemitizmussal vádolni Soros kritikusait abszurd és méltatlan dolog. Közölte, a bevándorláspárti milliárdos bírálata jogos és igazolt, s arról sem szabad megfeledkezni, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is küzd George Soros befolyása ellen.

Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője jelezte, ellenezni fogják a bécsi városvezetésben, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) campust nyisson Bécsben. Gudenus szerint a CEU „baloldali káderkeltető”. Hangsúlyozta, hogy Soros 2015-ben évi egymillió, s egy évvel később is háromszázezer migráns befogadását sürgette, miközben a pénzügyi forrásaikat rejtegető NGO-kat támogat – számolt be a Heute.

Eközben a milliárdos fia, Alexander Soros az izraeli Jediót Ahronótnak azt mondta, Orbán Viktor „be akarja záratni” a CEU-t. „Nem hiszem, hogy a Soros elleni kampánnyal nyerte meg a választást Orbán Viktor. Sokkal inkább arról van szó, hogy nincs ellenzék, a média nagy része a kormányt támogatja, a tehetséges fiatalok pedig kivándorolnak Magyarországról, mert úgy látják, nincs jövő. Mindenki azt kérdezi az apámtól, miért támogat egy országot, amely üldözte és ma is üldözi őt. Mire ő azt válaszolja: a szegényeket akarom támogatni ebben az országban – nekem ezt jelenti a zsidó hagyomány!” – fogalmazott, a HVG összefoglalója szerint.